eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ki nem lesz suliban hétfőn?

Huszonhétezren csatlakoztak a Facebookon ahhoz a "Nem leszek suliban" elnevezésű akcióhoz, amelynek résztvevői a tiltakozó tanárok iránti szolidaritásból hétfőn nem küldik iskolába a gyereküket. A kormány és egy újonnan alakult családszervezet arra kéri a szülőket, hogy ne vegyenek részt ebben a kezdeményezésben, az oktatási jogok biztosa pedig a diákok megbélyegzésétől tart.

A huszonhétezer résztvevő többsége fővárosi - mondta az InfoRádiónak az akció szegedi ötletgazdája. Puskás Krisztina szerint a csatlakozó szülők az oktatási rendszer átalakítása ellen tiltakozó tanárok iránti szolidaritásból nem engedik iskolába a gyereküket február 29-én.

"Szülőként a gyerekek leterheltségét nap mint nap én is érzem, ezért indítottam ezt a magánkezdeményezést, gazdag programkínálattal várjuk a gyerekeket" - mondta az InfoRádiónak a szegedi ötletgazda.

Egy frissen alakult szülői szervezet, a fideszes Király Nóra újbudai alpolgármester által életre hívott Fiatal Családosok Klubja nem támogatja az akciót. Álláspontjukat Kerényi Réka elnök ismertette az m1-en.

"Nem szabad a gyerekeket ebben a helyzetben mint eszközt felhasználnunk" - fogalmazott a klub elnöke.

Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára szintén az m1-en arra kérte a szülőket, hogy engedjék el a gyereküket az iskolába hétfőn.

"Az, hogy ilyen kezdeményezések vannak, megértjük, de azt gondoljuk, hogy nem ez a módja a köznevelési problémák megvitatásának, arra számos más fórum létezik. Megnyugtatom a kedves szülőket, hogy a magyar köznevelés minden intézménye hétfőn ugyanúgy működik, mint ma, az óvodák nyitva lesznek, az iskolákban tanítás lesz. Úgyhogy azt kérem a gyerekektől, hogy menjenek iskolába, a szülőktől pedig azt, hogy vigyék el a gyerekeket iskolába, óvodába" - fogalmazott Sipos Imre.

Az oktatási jogok biztosa arra hívta fel a figyelmet, hogy tilos listát készíteni az akcióban résztvevő vagy attól távol maradó szülőkről és gyerekekről. Aáry-Tamás Lajos senki sem gyakorolhat nyomást a diákokra és a szüleikre, akiket nem érhet hátrány a döntésük miatt.

"Ezek mind-mind olyan elvek, amelyekre egyébként nemcsak hétfőn, de minden tanítási napon figyelni kell, de ezek szerint hétfőn különösen" - mondta az oktatási jogok biztosa.

Az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, de ennek alapvető eleme az önkéntesség - figyelmezteti az ügy minden szereplőjét Aáry-Tamás Lajos.

A saját vélemény formálására kell ösztönözni a gyerekeket

Húsz pontban foglalta össze a tanácsait egy gyermekjogi szakértő azoknak a szülőknek, akik szeretnének beszélgetni a gyerekükkel a "Nem leszek suliban" elnevezésű hétfői akcióról. Gyurkó Szilvia első javaslata rögtön az, hogy a szülők beszélgessenek a gyerekükkel, de ne döntsenek helyette.

"Az első és legfontosabb dolog az, hogy beszéljünk a gyerekünkkel a helyzetről. Az ugyanis illúzió, ha azt gondoljuk, hogy a gyerek nem hallja a híreket vagy nem tudja, hogy mi zajlik a közoktatás vagy egyéb területeken. Segítsünk abban, hogy a gyerek értse ezeket az eseményeket, és saját véleményt tudjon formálni" - tanácsolta a gyermekjogi szakértő.

"Nagyon fontos gyerekjogi alapelv, hogy a gyereknek joga van elmondani a gondolatait és a véleményét az őt érintő ügyekben, mi több, joga van arra is, hogy részt vegyen azokban a társadalmi mozgalmakban, amelyekkel egyetért. Nekünk szülőként és felnőttként felelősségünk, hogy segítsük a gyerekeket a saját álláspontjuk kialakításában. Emellett tudnunk kell elfogadni azt, ha az a vélemény nem egyezik a miénkkel. Nem az a feladatunk szülőként, hogy meggyőzzük a gyereket arról, hogy ugyanazt gondolja, amit mi, hanem az a dolgunk, hogy segítsük őt abban, hogy kritikát tudjon megfogalmazni, a saját álláspontját tudja képviselni, és annak hangot tudjon adni" - hangsúlyozta Gyurkó Szilvia.

Hozzátette: "A döntések akkor helyesek, ha a gyerek és a szülő azokat közösen hozza meg. Az pedig nem a szülő kudarca, ha a gyerek másképp gondolja, mint ő, sőt, az a tudatos felnőtt állampolgárrá válás előszobája, ha lehetőségünk van beszélgetni ezekről a témákról a gyerekkel."

A gyermekjogi szakértő szerint a kisebb gyerekekkel is lehet a saját életkoruknak és fejlettségüknek megfelelően beszélgetni erről, bár nem feltétlenül a kockás ingről vagy a tiltakozásról.

Szerinte a beszélgetés során arra érdemes vigyázni, hogy a gyerekben ne alakuljon ki egy olyan képzet, hogy ő a jók vagy a rosszak közé kerül azzal, ha részt vesz vagy éppen nem vesz részt az akcióban.

"Ne érezze úgy, hogy meg kell védenie magát. Ha van egy osztályban 25 gyerek, és közülük 22 kockás inget hord, akkor automatikusan felmerül az a gondolat abban, aki ezt nem teszi, hogy kilóg a sorból, meg kell védenie magát" - tanácsolta Gyurkó Szilvia.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×