eur:
395.84
usd:
372.81
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Országos népszavazást kezdeményez a kormány - a nap hírei

Megosztotta a parlamenti ellenzéki frakciókat a kormány népszavazási kezdeményezése. Közös lépéseket tesz a menekültáradat megállítására Ausztria és kilenc balkáni állam.

Országos népszavazást kezdeményez a kormány a kötelező betelepítési kvóta eltörlése ügyében - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta: a kérdést a kabinet már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Irodához. Hangsúlyozta: a kötelező betelepítésről szóló döntést nem lehet elvitatni a magyar parlamenttől. A kormányfő úgy fogalmazott: a kötelező betelepítési kvóta átrajzolná az ország és a kontinens demográfiai, vallási, kulturális térképét, és ezt nem lehet az emberek véleményének kikérése nélkül eldönteni. Hozzátette: nem csatolnak más kérdést, például a vasárnapi boltzárról szólót, a kötelező betelepítési kvótáról kiírandó referendumhoz. A miniszterelnök emellett javaslatot kér a népszavazások kezdeményezésével összefüggő szabályok megváltoztatására a Nemzeti Választási Irodától, illetve a Nemzeti Választási Bizottságtól.

Megosztotta a parlamenti ellenzéki frakciókat a kormány népszavazási kezdeményezése az uniós betelepítési kvóta ügyében. Tóbiás József, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője közölte: az MSZP egyetért azzal, hogy az Országgyűlés feje fölött ne lehessen dönteni a magyar emberek sorsát érintő kérdésekben. A politikus szorgalmazta, hogy a referendummal egy időben népszavazást lehessen tartani a vasárnapi zárva-tartásról és a földárverésekről. A Jobbik részéről Z. Kárpát Dániel üdvözölte a népszavazási kezdeményezést és bejelentette, hogy pártja ötpárti egyeztetést kezdeményez. A LMP-s Ferenczi István úgy fogalmazott: a kabinet a kvótareferendum kezdeményezésével tovább folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését.

Az európai bírósági döntés tiszteletben tartásával új szabályozást dolgoz ki a kormány a SZÉP-kártya ügyében - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: mindenképpen olyan rendszerre van szükség, amely megfelel a magyar érdekeknek. Az Európai Unió Bírósága kedden hozta nyilvánosságra, hogy nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszerének egyes elemei.

Széleskörű megállapodás-tervezetet juttatott el a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságának a hét végén. A kormányzati portálon nyilvánosságra hozott dokumentum szerint felül kell vizsgálni a Nemzeti alaptantervet és a kerettanterveket, emellett csökkenteni kell a megtanítandó lexikális tananyagot. A tervezet alapján a többlettanítás után óradíjat kell fizetni a pedagógusoknak, emellett csökkenteni kell a tanárok adminisztrációját. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak haladéktalanul rendeznie kell a jövedelemelmaradásokat.

Már szerdán is több rendezvényt tartottak a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a kommunista diktatúra hőseinek életpályáját nevezte a mindenki számára fontos tanulságnak a Gulág-emlékműnél tartott koszorúzáson. Csütörtökön a fővárosi Olimpia parkban, Kovács Béla szobránál folytatódnak a megemlékezések. Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak. 1947 február 25-én a szovjet megszálló hatóságok letartóztatták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Országszerte már több mint 76 ezer hektárnyi földterület van víz alatt - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján. Egy helyen a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A legnagyobb elöntés, több mint 22 ezer hektár a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén van. Süle Katalin a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője az InfoRádióban elmondta: az őszi vetésterület 3 százalékát borítja víz, a tavaszi vetések kezdete pedig csúszhat.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója szerint a tavaly Magyarországra érkezett menedékkérők közül sokan jó eséllyel megkapták volna a menekült-státuszt, ha nem utaznak tovább. Végh Zsuzsanna az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy 175 ezer menedékkérelem érkezett és a menekültek 80 százaléka válságövezetből érkezett. A főigazgató szólt arról is, hogy a végső cél továbbra is Németország a menekültek többsége számára. Hozzátette: a menekültek számának növekedésére számít a tavaszi hónapokban.

Közös lépéseket tesz a menekültáradat megállítására Ausztria és kilenc balkáni állam - jelentette be az osztrák belügyminiszter. Johanna Mikl-Leitner az érintett országok bécsi tanácskozása után kiemelten fontosnak nevezte Macedónia támogatását, ezért Ausztria húsz főre emeli a macedón-görög határ őrizetének megerősítésére felajánlott rendőrök számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×