Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont: nem profitált az ellenzék a pedagógustüntetésből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyetlen ellenzéki párt sem tudta növelni támogatottságát a pedagógustüntetések hatására, sőt az MSZP-tábor még csökkent is - áll a Nézőpont Intézet kutatásösszegzőben.

Jelezték: az intézet a Heti Válasz megbízásából, február 12. és 17. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatást, ezer ember telefonos megkérdezésével.

Mint írják, a felmérés arra is rámutat: noha a Jobbik a tavaly szeptemberi 17 százalékos támogatottságához képest 6 százalékpontot veszített a teljes felnőtt népesség körében, a legvalószínűbb listás eredményeket nézve meg tudta tartani 800 ezer és 1 millió fő között ingadozó aktív szavazói táborát.

Megemlítették: a teljes népességen belül a baloldali pártokkal viszont együttesen továbbra is többen - 16 százaléknyian - szimpatizálnak, mint a 11 százalékon álló radikális jobboldallal.

A Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt. Februárban a megkérdezettek 31 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikai értelemben azonos a januári 32 százalékkal - írják a teljes felnőtt népességet reprezentáló mintára utalva.

Hozzátették: az ellenzéki pártok versenyében helyreállt az előző hónapban a szocialisták javára minimálisan kibillenő Jobbik-MSZP erősorrend. A Jobbik támogatottsága nem változott ugyan érdemben (ezúttal 11 százalékos a januári 10 százalék után), a szocialistákkal viszont a januári 11 százalék helyett most csak 8 százalék szimpatizál.

Így az MSZP támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében 3 százalékponttal csökkent egyetlen hónap alatt; más pártok támogatottságában még ilyen mértékű változások sem történtek: a DK 6, az Együtt és a PM 1-1, az LMP pedig 3 százalékos táborral bír - jelezték.

A potenciális szavazók válaszai alapján a legvalószínűbb listás eredmény úgy alakulna, hogy a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, MSZP 11, a DK 10, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékot szerezne.

A februári közvélemény-kutatás adatai alapján összességében elmondható: nem tudott profitálni az ellenzék a pedagógustüntetésből. A baloldalon belüli állandó versenyhelyzet februárban a DK-nak kedvezett: Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága ismét közelebb került a szocialista pártéhoz.

Ebben minden bizonnyal szerepet játszhat az ex-kormányfő aktív médiaszereplése is a DK-kongresszusával összefüggésben - emelte ki a Nézőpont.