eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A kormányoldal mellett a Jobbik támogatja a népszavazást a kvótáról

A kormányoldal mellett a Jobbik támogatja az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett népszavazási kezdeményezést a kötelező betelepítési kvótákról. A többi ellenzéki párt szerint azonban ebben a témában nem lehet népszavazást kiírni, helyette más kérdésekről, például az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról kellene kikérni a választók véleményét.

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" - ismertette a referendum kérdését a kormányfő napközben tartott sajtótájékoztatóján, majd kiemelte, a kérdés azt jelenti, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.

Az is köztudott, hogy az Országgyűlés elutasítja a kötelező kvótát, így aki tiltakozik ellene és nemmel szavaz majd a népszavazáson, az valójában egyszerre áll ki Magyarország függetlensége mellett és utasítja el a Magyarországra történő kötelező betelepítést - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a népszavazást azzal indokolta, hogy döntésükkel a közhangulatnak engedtek. "Úgy érezzük, hogy az emberek hozzájárulása nélkül bevezetni a betelepítési kvótát nem más, mint visszaélés a hatalommal" - fogalmazott.

A kormányoldalról elsőként a Fidelitas üdvözölte a népszavazási kezdeményezést. "Ellenezzük, hogy Brüsszelből kényszerítsék rá Magyarországra a bevándorlók kötelező letelepítését" - fogalmazott Böröcz László, a szervezet elnöke, aki hozzátette, a Fidelitas ennek megakadályozására gyűjtött közel 140 ezer aláírást az elmúlt időszakban.

A Fidesz-frakció szerint meg kell védeni az országot az uniós betelepítési kvótától, ezért üdvözlik, hogy a kormány kikéri és meghallgatja a magyar emberek véleményét. Közleményükben hangsúlyozták: Brüsszel az emberek és a nemzeti parlamentek felhatalmazása nélkül akar dönteni arról, hogy bevándorlókat telepít be és egy állandó elosztási mechanizmus szerint szétosztja őket a tagállamok között. Az Európai Uniót erre senki nem hatalmazta fel, Magyarország függetlenségét senki nem veheti el, nem erőltethetik ránk a bevándorláspárti politikát - írták.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője ugyanakkor azt közölte, az nem lehet, hogy Magyarországon a miniszterelnök döntse el, miről lehet népszavazást tartani. Tóbiás József azt szorgalmazta: a kvótareferendummal egy időben a kormány tegye lehetővé, hogy népszavazást lehessen tartani földügyben és a vasárnapi zárva tartásról is.

A Jobbik üdvözölte, hogy pártjuk kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke nemzeti sorskérdésnek nevezte az ügyet, és elmondta: pártja csütörtökre ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti frakciókat az esetleges kiskapuk bezárása érdekében.

Az LMP szerint a kormány - a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek után - kvótareferendum-kezdeményezésével folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését. "A népszavazás a népé és nem a kormányé" - fogalmazott Ferenczi István, az ellenzéki párt szakszóvivője, aki szerint a kormány ezzel az akciójával azt akadályozza, hogy az emberek olyan fontos kérdésekben hozhassanak döntést, mint a "földrablás" vagy a vasárnapi zárva tartás.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint nem a kötelező betelepítési kvótáról, hanem a vasárnapi boltzárról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről és az egészségügy finanszírozásának rendezéséről kellene népszavazást tartani. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője arra kérte a "demokratikus pártokat és a demokrata szavazókat", hogy bojkottálják az "orbáni népszavazást".

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint ebben a kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, mert az nemzetközi szerződésben rögzített kötelezettséget érint.

Az Együtt elutasítja és a demokrácia megcsúfolásának tartja a Fidesz keddi és szerdai lépéseit. Közölték: "a népi kezdeményezés becsületének védelmére" vasárnapra tüntetést szerveznek Budapesten.

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) nem tartja korrektnek a népszavazási kérdést, mert szerintük az Európai Unióban nincs olyan jogi fogalom, hogy kötelező betelepítés.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom szerint az NVI épületében kedden történtek fényében különösen arrogáns lépés a hatalom részéről a miniszterelnök bejelentése, ezért arra kérik a "felelősségteljesen gondolkodó állampolgárokat, pártokat, szervezeteket", hogy bojkottálják a kormány népszavazási kezdeményezését.

A kötelező betelepítési kvóta ügyében a kormány által kezdeményezett népszavazás elrendeléséhez nem kell aláírásgyűjtés, amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesíti a kérdést, és a hitelesítő határozat jogerőre emelkedik, az Országgyűlés dönthet a népszavazás elrendeléséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×