eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tóbiás: Tisztázni kell az állam viszonyát a magánhadseregekhez

"Bíztam benne, hogy a társadalom többsége hiszi, hogy akkor szabad Magyarország, és akkor lesz erős, ha az emberek véleményt mondhatnak az életükben olyan kérdésekről, amelyekről előtte nem kérdezték meg őket" - fogalmazott Tóbiás József, az MSZP elnöke, a parlamenti frakció vezetője az Alkotmány utcában, a Nemzeti Választási Irodában történtek miatt rendezett tüntetésen.

Az MSZP elnöke közölte: "két ok miatt vagyunk ma itt, az egyik, ami délelőtt történt, a másik pedig, ami délután. Délelőtt megakadályoztak egy embert, hogy állampolgári jogaival élve bemenjen az épületbe és leadja azt, ami a társadalom többségének igénye, hogy elmondhassa a véleményét, akar-e vasárnapi zárva tartást vagy nem."

Tóbiás József kijelentette: "föl kell tegyük a kérdést, hogy ami délelőtt történt, kinek az érdekében történt? Biztos, hogy nem annak a 72 százaléknyi támogatónak, aki ebben az országban nem akar vasárnapi zárva tartó üzleteket. Nem lehet az ellenzék érdekében sem, mert az ellenzék azért küzd, hogy az emberek véleményt mondhassanak. Akkor kinek az érdekében? Miniszterelnök úr, kinek az érdekében történik mindez?"

"Tisztáznia kell az államnak a viszonyát a magánhadseregekhez! Tisztáznia kell, hogy van-e szükség a jegybank elnökének magánhadseregre, a házelnöknek, a miniszterelnöknek és ki tudja, kinek még. Már látjuk, hogy annak a magánembernek is kell egy magánhadsereg, aki be akarja adni azt, ami ellen senki nem akar beadni hasonlót. Maradjanak zárva az üzletek? Az egész ország pont az ellenkezőjéről beszél" - hangsúlyozta az MSZP elnöke.

"Van egy dolog, amit tisztázni kell. Ennyire fél, hogy olyan eszközöket is bevet, amelyek jogállamban elképzelhetetlenek? Miniszterelnök úr, tisztáznia kell! Erre egy mód van ma már, nem a nyilatkozat, hanem utat engedni a választók akaratának, engednie kell, hogy elmondhassák az emberek a véleményüket az egészségügyről, az oktatásról és a vasárnapi zárva tartásról" - mondta a tüntetésen Tóbiás József.

Az MSZP elnöke hozzátette: ",ma reggel úgy ébredtem, jogállamban vagyok, ma este minden más, mint amit gondoltam. Ma már a jogállam csak a tankönyvekben van, ott, ahol még tanítják, lassan már azt is kiveszik belőle."

"Meggyőződésem, hogy jó úton járunk. Jó úton járunk, amikor nem azt keressük, hogy a pártosodás végén van-e majd MSZP-Fidesz konfliktus az országgyűlésben" - tette hozzá beszédében Tóbiás József.

"Erős Magyarország csak szabad emberekkel lehetséges. Erős Magyarországot viszont nem a Fidesz hatalma ad. Ez már a múlt, jobb esetben a jelen, a jövőt már nem formálják" - mondta.

"Erős Magyarországot a társadalom tagjaival, a néppel közösen lehet létrehozni" - hangzott el.

"Népszavazást" - skandálták a tüntetők Tóbiás József beszéde után.

Gőgös Zoltán beszédében azt mondta: "az az igazság, hogy én a falusi búcsúban edződtem, de amit itt láttam... Olyan emberek próbáltak megakadályozni Nyakó Istvánt, hogy éljen az állampolgári jogával, akiket nyilvánvalóan kiképeztek és felbéreltek. Ez egy magánhadsereg! Ahol most még eltakarja a fekete dzseki a barna inget."

"Nem akarhatsz barnainges diktatúrát, ha demokrata vagy" - hangsúlyozta az MSZP alelnöke.

"(...) egyébként a parlamentben is akkor szólal meg, amikor kávét kér a büfében, mégis óriási embernek érzi magát. Ebből látszik, hogy nincs korlát. Valaki mondta, hogy ellopták a demokráciát, rossz hírem van: mindent elloptak. Néhány apróságot tudtunk eddig megakadályozni, de meg fogjuk akadályozni a többit is (...)! Azt hittük, hogy ennél nincsen lejjebb, már látjuk, hogy van" - fogalmazott Gőgös Zoltán.

Az MSZP alelnöke hozzátette: "egy dolog sikerült. Lehet, hogy nem mindenkihez jutott el a hír, de elmondom: elfogadták azt a népszavazási kezdeményezés, ami arról szól, hogy akadályozzuk meg a föld további ellopását. Arra kérek mindenkit, segítse ezt az aláírásgyűjtést!"

"Azt üzenem Orbán Viktornak, ne akarjon forradalmat, mert az senkinek nem lesz jó! Addig változtasson, amíg lehet, és ép bőrrel távozhat innen! Azt gondolom, annak most már itt az ideje, hogy sokkal keményebben lépjünk!" - jelentette ki Gőgös Zoltán.

Az MSZP elnöke azt kérdezte: "Mi fog történni vasárnap Salgótarjánban? Ott fog állni Kubatov Gábor, és pipálja, hogy ki szavaz a Fideszre, és aki nem, azt nem engedi be szavazni? (...) Nem lesz jó vége!"

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke is élesen bírálta a kormányt hosszan sorolva az egyes intézkedések általa vélt hibáit.

Kunhalmi Ágnes kiemelte: "a mi generációnk nem elveszett, csak elüldözött. Elüldözött egy olyan országból, amit jobbá akartak volna tenni. Ma az Orbán-menekültek a neten néznek minket, figyelik, hogy harcolunk."

"Lenéznek és megaláznak minket. Ez a hitvány hatalom. Ez a köldöknézegető, ócska, önsorsrontó politizálás. Ez nem politika. A politika az életünkről szól, tudunk-e iskolába járni, ki tudjuk-e fizetni a rezsit (...)" - fogalmazott az MSZP budapesti elnöke.

"Ilyet csak diktatúrákban csinálnak, és a diktatúrában az egyetlen biztos jel a félelem. Mert a diktátor fél" - jelentette ki a szocialista politikus a Nemzeti Választási Irodánál történtekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×