eur:
394.05
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Megszületett a bérmegállapodás a vasútnál

Megszületett az idei évre vonatkozó bérmegállapodás a vasútnál kedden - közölte a MÁV Zrt. és a szakszervezeti oldal az MTI-vel.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint az alapbéremelés mértékéről folytatott kollektív munkaügyi tárgyaláson "a vasutas szakszervezetek többsége" elfogadta és aláírta a MÁV-csoport ajánlatát.

A vasútvállalat a rendelkezésére álló források terhére átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajt végre január 1-jei visszamenőleges hatállyal azon munkavállalóknál, akiknek az alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot, továbbá az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést is nyújt, ezzel 2,5 százalékra növekszik a munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári kiegészítés - közölte a MÁV Zrt.

A vasúttársaság közleményében hangsúlyozza: saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetett módon, az üzleti tervek átvizsgálását követően alakította ki az érdekképviseletekkel ismertetett bérajánlatát.

A MÁV Zrt. a konszolidált leányvállalataira - MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV FKG Kft., Záhony-Port Zrt., MÁV KFV Kft., MÁV Vagon Kft. - is kiterjedő hatállyal biztosítja a bérfejlesztést.

Az alapbéremelés 2016. január 1. napjára történő visszamenőleges kifizetése a februári munkabérek átutalásával egyidejűleg történik.

Amennyiben a cégcsoport 2016. évi gazdálkodási eredményei arra fedezetet biztosítanak, a vasúttársaság - tavalyhoz hasonlóan - az év végén javaslatot tesz egyszeri kifizetésre.

A MÁV Zrt. emellett folytatja a tárgyalásokat az érdekképviseletekkel egy középtávú együttműködési megállapodás megkötéséről a munkahelyek megőrzésére, a foglalkoztatás biztonságának garantálására.

A megállapodást a hét vasutas szakszervezet közül öt elfogadta.

Szakszervezeti tájékoztatás szerint a megállapodás kötésre jogosultak közül aláírta a dokumentumot a Vasutasok Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás a tartalmával egyetért, de az aláírásához testületi döntésre van szüksége.

A megállapodás tartalmával egyetért a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasutasok Független Szakszervezete is, de a tárgyaláson résztvevőknek nem volt aláírási joguk.

Nem írta alá a megállapodást Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Gépészek Szakszervezete.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×