eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Véget ér hétfőn az Országgyűlés kéthetes ülése - a nap hírei

Az Európai Parlament elnöke szerint Magyarország biztosan nem vesz részt menekültkontingensek befogadásában. Hétfőtől új módszer szerint regisztrálják az érintett országok hatóságai a migránsokat a balkáni útvonalon.

Kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget hétfőn az Országgyűlés kéthetes ülése. Az ülésnap napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A fideszes Riz Gábor arra vár választ a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánostól, hogy mennyire tekinthető jogosnak Ózd jobbikos polgármesterének havi egymillió forintos fizetése. A szocialista Tukacs István az emberi erőforrások miniszterét az orvosok kormányt bíráló kijelentéseiről kérdezi. A jobbikos Magyar Zoltán az állami termőföldek privatizációjával összefüggésben vár választ. Az LMP két képviselője: Szél Bernadett és Sallai R. Benedek arról kérdezi Lázár Jánost, hogy a kormány pontosan hány dolgozó elbocsátására készül a közszférában.

Várhatóan hétfőn kapnak választ bérfejlesztési elvárásaikra a vasutas szakszervezetek. Az érdekképviseletek szerint tarthatatlan, hogy a vasutasok reálkeresete 2016-ban ne növekedjen. A szakszervezetek már korábban is jelezték: a további tárgyalások eredménytelensége esetén minden jogszerű eszközt alkalmaznak az általuk követelt bérnövekedés elérésére.

Az Európai Parlament elnöke szerint Magyarország biztosan nem vesz részt menekültkontingensek befogadásában, de más közép- és kelet-európai államokban van hajlandóság az együttműködésre. Martin Schulz, a ZDF német közszolgálati televíziónak úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök elhatározta, hogy a saját útját járja.

Hétfőtől új módszer szerint regisztrálják az érintett országok hatóságai a migránsokat a balkáni útvonalon. A rendszert a napokban tesztelte Zágráb. A szerb szociálisügyi miniszter azt hangsúlyozta: Belgrád nem zárta le egyik határát sem, csak módosít a menekültek regisztrálásának eddigi módján. Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön abban állapodtak meg, hogy ezentúl a migránsokat közös erővel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat. Ez a megoldás lassítja a migránsok érkezését.

Jóváhagyta a görög parlament a kormányfő szociális szolgáltatásokat nyújtó törvényjavaslatát. Alekszisz Ciprasz azt kezdeményezte, hogy a kormány nyújtson egészségügyi biztosítást a kiszolgáltatott állampolgároknak, és önkormányzati foglalkoztatást a munkanélkülieknek. A törvény célja, hogy kiegyensúlyozza az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap nyújtotta mentőcsomag feltételei miatt hozott, leginkább a szegényebb réteget érintő szigorú megszorításokat Görögországban. Athén tavaly nyáron állapodott meg a harmadik segélycsomagról a nemzetközi hitelezőkkel.

Átmeneti megállapodást kötött Moszkva és Washington a szíriai tűzszünet feltételeiről. Ezt az amerikai külügyminiszter jelentette be, miután orosz kollégájával tárgyalt. John Kerry ugyanakkor azt is közölte: továbbra is vannak megoldatlan ügyek. Az amerikai diplomácia irányítója a jordániai fővárosban, Ammánban közölte, hogy a fegyvernyugvás már a következő napokban életbe léphet. Az orosz külügyminisztérium szerint a fegyvernyugvás nem vonatkozna azokra a műveletekre, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terroristának tartott szervezetek ellen irányulnak.

Nevadában a demokrata Hillary Clinton, Dél-Karolinában a republikánus Donald Trump nyerte a jelölőgyűlést. Nevadában Hillary Clinton a szavazatok 53 százalékával lett első, demokrata vetélytársa Bernie Sanders, - aki New Hampshire-ben még legyőzte a volt külügyminisztert, - most 47 százalékkal a második helyen végzett. Jeb Bush volt floridai kormányzó bejelentette: kiszáll a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből.

A déli félteke egyik leghevesebb, ötös erősségű ciklonja pusztított a melanéziai Fidzsi-szigeteken. A katasztrófajelentés öt halálos áldozatról számolt be, jelentős az anyagi kár. A Winstonnak elnevezett ciklonban a szél erőssége általában 230 kilométeres volt óránként, de a széllökések ereje elérte a 325 kilométert is.

Csaknem félmillió látogató kereste fel a magyar programokat a vasárnap zárult Tajpeji Nemzetközi Könyvvásáron. A rendezvényen Magyarország volt a díszvendég. A több mint 410 négyzetméteres pavilonban az elmúlt napokban 41 programot szerveztek Tajvan fővárosában.

Megkezdődött a jegyárusítás a magyar és a horvát labdarúgó-válogatott március 26-i, budapesti barátságos mérkőzésére. Szurkolói kártya nélkül két fővárosi helyszínen, a Bálnában és a Syma Csarnokban lehet belépőket váltani. A Magyarország-Horvátország találkozó március 26-án este 6 órakor kezdődik a Groupama Arénában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×