Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szarvasgomba-nagyhatalommá válhatunk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szarvasgomba-nagyhatalommá válhatna Magyarország. A Szarvasgomba-termesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: jelenleg 20 tonna az éves termésmennyiség, de ez 15 év múlva 40 tonna lehetne.

"A szarvasgombának azért magas az ára, mert nem tudunk eleget találni belőle" - mondta a szövetség elnöke.

"Ahol megfelelőek a talajviszonyok, és szarvasgombás szaporító anyagot telepítünk, az erdő 10-15 év múlva szarvasgombát termel a tulajdonosának. Ez pedig nemcsak egy-két évig tart, hanem ötven-száz évig" - mondta Ulrich József.

"Kiszámoltuk, hogy egy 10-15 éves termési ciklus alatt a gombából származó jövedelem lényegesen meghaladja az erdő fáinak majdani kivágásából származó értékét. Vagyis ezzel mintegy megsokszorozhatjuk az erdőtelepítésből származó jövedelmet" - tette hozzá.

Mint elmondta, jelenleg Magyarországon körülbelül 300-500 ember foglalkozik szarvasgombagyűjtéssel, és aki ezt komolyan űzi, meg is él a szarvasgombagyűjtésből.

A szarvasgomba nagyhatalomnak tekinthető országok hagyományosan Olaszország, Franciaország és Spanyolország.

"De a természetes élőhelyek Magyarországon nagyon-nagyon jók. Idejárnak az olaszok, a németek és kisebb mértékben a franciák is. Az olaszok például hatalmas mennyiségű magyar szarvasgombát adnak el évente olaszként" - közölte Ulrich József.

Mint elmondta, a magyarországi fogyasztás csekély ugyan, de a világ minden tehetősebb helyére exportáljuk a szarvasgombát.

"Az éves hazai gyűjtés körülbelül 20 tonna, ami nagyrészt gyűjtésből származik. De a termesztéssel 15-20 év alatt elérhetnénk az évi 40 tonnát is. A legnagyobb probléma az, hogy a szarvasgomba-termesztést még nem fogja át egy állami akarat. Ha ez megvalósulna - úgy, ahogy az olaszoknál vagy a spanyoloknál -, akkor több ezer hektáron születhetnének a szarvasgombát termő élőhelyek" - hangsúlyozta a szövetség elnöke.

"Ezt azonban nálunk még nem sikerült elérni. Most is jönnek létre ültetvények, de magánpénzből, és tíz évig kell rá várni. Vagyis meg kell hitelezni a termesztést, ami egyébként roppant hatékony és eredményes" - tette hozzá Ulrich József.

Hanganyag: Gödöllei Anna