eur:
393.8
usd:
369.06
bux:
65831.85
2024. április 23. kedd Béla

Szarvasgomba-nagyhatalommá válhatunk

Szarvasgomba-nagyhatalommá válhatna Magyarország. A Szarvasgomba-termesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: jelenleg 20 tonna az éves termésmennyiség, de ez 15 év múlva 40 tonna lehetne.

"A szarvasgombának azért magas az ára, mert nem tudunk eleget találni belőle" - mondta a szövetség elnöke.

"Ahol megfelelőek a talajviszonyok, és szarvasgombás szaporító anyagot telepítünk, az erdő 10-15 év múlva szarvasgombát termel a tulajdonosának. Ez pedig nemcsak egy-két évig tart, hanem ötven-száz évig" - mondta Ulrich József.

"Kiszámoltuk, hogy egy 10-15 éves termési ciklus alatt a gombából származó jövedelem lényegesen meghaladja az erdő fáinak majdani kivágásából származó értékét. Vagyis ezzel mintegy megsokszorozhatjuk az erdőtelepítésből származó jövedelmet" - tette hozzá.

Mint elmondta, jelenleg Magyarországon körülbelül 300-500 ember foglalkozik szarvasgombagyűjtéssel, és aki ezt komolyan űzi, meg is él a szarvasgombagyűjtésből.

A szarvasgomba nagyhatalomnak tekinthető országok hagyományosan Olaszország, Franciaország és Spanyolország.

"De a természetes élőhelyek Magyarországon nagyon-nagyon jók. Idejárnak az olaszok, a németek és kisebb mértékben a franciák is. Az olaszok például hatalmas mennyiségű magyar szarvasgombát adnak el évente olaszként" - közölte Ulrich József.

Mint elmondta, a magyarországi fogyasztás csekély ugyan, de a világ minden tehetősebb helyére exportáljuk a szarvasgombát.

"Az éves hazai gyűjtés körülbelül 20 tonna, ami nagyrészt gyűjtésből származik. De a termesztéssel 15-20 év alatt elérhetnénk az évi 40 tonnát is. A legnagyobb probléma az, hogy a szarvasgomba-termesztést még nem fogja át egy állami akarat. Ha ez megvalósulna - úgy, ahogy az olaszoknál vagy a spanyoloknál -, akkor több ezer hektáron születhetnének a szarvasgombát termő élőhelyek" - hangsúlyozta a szövetség elnöke.

"Ezt azonban nálunk még nem sikerült elérni. Most is jönnek létre ültetvények, de magánpénzből, és tíz évig kell rá várni. Vagyis meg kell hitelezni a termesztést, ami egyébként roppant hatékony és eredményes" - tette hozzá Ulrich József.

Hanganyag: Gödöllei Anna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Az Európai Unió ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború átvészelésében, és a gazdasági válság megelőzését olyan stratégiai politikáknak köszönhetjük, mint a SURE, a NextGenerationEU és a REPowerEU. E sikerek ellenére a válságok és más globális tendenciák hatással voltak Európa versenyképességére, amelyet most egy reformcsomaggal kell orvosolni – mondta el az Európai Parlamentben kedden tartott beszédében Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács 2024. április 17-18-i rendkívüli ülésének következtetéseiről beszélve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×