eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kompromisszum született a brit reformkövetelések ügyében - a nap hírei

Létrejött a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia reformköveteléseiről a brüsszeli Európai Uniós csúcson. Az állatkínzás ellen tartottak demonstrációt több mint 120 állatvédő szervezet összefogásával Budapesten. Visszautasította az Európai Unió migrációs biztosának levelét Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter. A nap hírösszefoglalója.

Létrejött a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia reformköveteléseiről a brüsszeli Európai Uniós csúcs pénteki zárónapján. Az egyeztetés középpontjában a londoni kormány javaslatai álltak. A megállapodás szerint Nagy-Britanniában négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat.

Az Európai Unió alapelveit tiszteletben tartó, tisztességes megállapodás született a brit reformigényekről - közölte az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint az egyezség megerősíti Nagy-Britannia különleges státusát az Európai Unióban, megoldást jelent a londoni kormány követeléseire és nem sérti a közösség alapértékeit. Francois Hollande francia államfő úgy vélte: a Londonnak tett engedmények az Európai Unió részéről nem jelentenek kivételezést, és nem sértik az uniós szabályokat. Tisztességes az egyezmény Angela Merkel német kancellár szerint is.

Nagy-Britannia nagyobb biztonságban van a megreformált Európai Unióban, mivel a tagként a világ egyik legnagyobb szerveződésében tud vezető szerepet betölteni - mondta a brit miniszterelnök. David Cameron bejelentette azt is, hogy június 23-án lesz népszavazás a brit uniós tagságról, erről döntött szombaton a kormány.

Az unió tagországainak komoly sikere, hogy a szabad munkavállalás lehetősége mindenhol, így Nagy-Britanniában is továbbra is fennáll. Erről beszélt Orbán Viktor az Európai Tanács brüsszeli, kétnapos csúcstalálkozója után. A miniszterelnök a londoni kormány reformköveteléseiről folytatott tárgyalásokról elmondta: diszkriminációtól mentes ellátásban részesülhetnek a munkavállaló magyarok.

Az MSZP szerint Orbán Viktor vereséget szenvedett az uniós csúcson. Az LMP úgy véli, hogy a miniszterelnök cserbenhagyta a külföldön dolgozó magyarokat. A Jobbik pedig úgy reagált, hogy a miniszterelnök pálfordulást hajtott végre a menekültügyi kvóták ügyében azzal, hogy támogatta az Európai Tanács az áttelepítésről szóló zárónyilatkozatát.

Az ellenzéki pártok nem értik, vagy tudatosan félremagyarázzák a brüsszeli uniós csúcson történteket -így reagált Kovács Zoltán kormányszóvivő a betelepítési kvótákról adott ellenzéki nyilatkozatokra. A kormányszóvivő szerint az utalás a tavaly nyári tanácsi döntésre vonatkozik, az önkéntes szétosztási mechanizmusra, Magyarország sohasem szavazta meg a kötelező kvótát, és csakúgy mint Szlovákia, az Európai Bírósághoz fordult a betelepítési kvótarendszer ellen.

Az állatkínzás ellen tartottak demonstrációt több mint 120 állatvédő szervezet összefogásával Budapesten, a több ezer résztvevő megtöltötte a Kossuth teret. A szervezők a beszédek után átadták az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága képviselőjének azt a törvénymódosító javaslatot, amely az állatkínzás büntetésének szigorítását tartalmazza.

Visszautasította az Európai Unió migrációs biztosának levelét az Johanna Mikl-Leitner, osztrák belügyminiszter, amelyben bírálta a Bécs által a migránsok belépésére szabott szigorú napi kvótákat. A pénteki döntés értelmében a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál maximum 80 menedékkérelmet lehet majd benyújtani.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×