Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország nem fogadja el a személyek szabad mozgásának korlátozását - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brüsszelben megkezdődött az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács ülése. Magyarország nem fogadja el a személyek szabad mozgásának korlátozását - jelentette ki a kormányfő Brüsszelben.

Brüsszelben megkezdődött az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács ülése. A fő napirendi pont a migrációs válság, valamint a brit reformelképzelések megvitatása. A migrációs válságot érintő megbeszélések középpontjában a humanitárius segítségnyújtás, a külső határok védelme, az unió-Törökország cselekvési terv végrehajtása, a menedékkérők unión belüli áthelyezése, illetve a visszaküldésére vonatkozó határozatok végrehajtása, valamint a regisztrációs központok üzemeltetése áll. A résztvevők megvitatják a brit uniós tagságról szóló népszavazáshoz kapcsolódó londoni reformelvárásokat is, amelyekről még ezen a csúcson meg akarnak egyezni.

Magyarország nem fogadja el a személyek szabad mozgásának korlátozását - jelentette ki a kormányfő Brüsszelben. Orbán Viktor London reformköveteléseivel összefüggésben azt mondta: Magyarország azt is rögzítené, hogy a briteknek adott szabályozási lehetőségek más uniós országok számára ne váljanak elérhetővé. Hozzátette: a magyar célok között szerepel az is, hogy az Egyesült Királyságban munkát vállaló magyarokat ne érhesse semmilyen hátrányos megkülönböztetés. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a magyar álláspont tartható lesz a két napos uniós csúcs vitáiban.

Rendkívüli szerepe van a visegrádi ország csoport összefogásának az Európai Unió jövője szempontjából is - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Prágában a V4-ek külügyi tárcavezetőinek tanácskozása után beszélt erről. A miniszter szerint a bevándorlási válságban kizárólag a V4 tud felmutatni jól működő példát. Ha az unió ezt követné, akkor úrrá tudna lenni a bevándorlási válságon.

Hamarosan elindul a paksi atomerőmű beruházásának tendereztetése - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón közölte: Oroszország maradéktalanul teljesíti a paksi bővítésben vállalt kötelezettségeit. Szólt arról is, hogy már az idén lehívható egy részlet a paksi atomerőmű bővítésére fordítható orosz hitelkeretből. Lázár János beszélt arról is, hogy jelenleg nincs lehetőség a pedagógus bérek újabb emelésre, ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány nyitott a konstruktív együttműködésre, ezért arra kérte a szakszervezeteket, hogy menjenek el a köznevelési kerekasztal ülésére.

Az adóeljárás egyszerűsítésén dolgozik a kormány, a felesleges bürokratikus szabályok megszüntetése van napirenden - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Nemzeti Adó- és Vámhivatal országos vezetői értekezletén kiemelte: olyan szabályozásnak kell születnie, amely társadalmi konszenzuson alapul.

Az év végén kezdődik az 3-as metróvonal felújítása, amely a tervek szerint 3 szakaszban valósul meg - erősítette meg a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán 2 milliárd forintot fogadott el a felújítás kiviteli tervezésére. Szólt arról is, hogy a BKV-nak nincs működési hitele. Hangsúlyozta: a fővárosnak eddig nem látott mértékű fejlesztési projektjei vannak ezért hiteleket vesz fel Budapest az Európai Fejlesztési Banktól.

Budapesten megnyílt a 23. fegyver, horgászati és vadászati szakkiállítás. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az elmúlt 20 év legjelentősebb stratégiai jogszabályalkotása valósult meg a magyar vadgazdálkodás, a vadászat, a horgászat, valamint a természetvédelem területén.

Mintegy 420 ezer, a második világháború alatt szovjet hadifogságba került magyar katona adatait találták meg magyar kutatók Oroszországban - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Gulág Emlékbizottság ülése után azt mondta: a dokumentumok digitalizálását a szervezet fizeti.

Lezárult a Nemzeti Kulturális Alap szakmai kollégiumainak tisztújítása, az újonnan delegált és kinevezett kuratóriumi tagok átvették kinevezési okiratukat. A tavaly decemberi jogszabály-módosítás eredményeként létrejött új rendszerben 17 állandó és 3 ideiglenes kollégium működik, amelyeknek összesen 128 tagja van.

Széll Tamás, az Onyx étterem séfje jutott be a Bocuse d'OR európai döntőjébe. A szakmai zsűri a finalisták által meghívott, egy-egy őket képviselő magyar séfből, valamint 6 további nemzetközi szaktekintélyből állt. A világ legjobb séfje címért jövőre Lyonban versenyeznek majd a mesterszakácsok, akik ezt megelőzően kontinensviadalokon csapnak össze.

A Budapesten élő Warren Richardson fotóriporter felvétele kapta a World Press Photo 2016 nagydíját. Az Egy új élet reménye című fényképen egy menekült férfi látható, amint éjszaka a kisbabájával átbújni készül a gyorstelepítésű drótakadály alatt. A kép 2015. augusztus 28-án éjszaka készült Röszkénél.