eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Lázár: helikopterek ügyében nem kizárt egy megállapodás az oroszokkal

A közoktatásban jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre, ezt akkor sem tudja megtenni a kormányzat, "ha gyerekekkel próbálják tisztességtelenül zsarolni" - mondta ez utóbbitól óva intve a szakszervezeteket a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón. Lázár János szerint az Oroszországgal szembeni szankciók annak lehetőségét nem zárják ki, hogy a magyar hadrendbe tartozó orosz technológia állagmegóvása megtörténjen.

Lázár János a tárgyalásokon való részvételre buzdította a pedagógusok képviselőit, hangsúlyozva: a kormány nyitott a konstruktív együttműködésre. Azt azonban a kabinet nem vállalhatja, hogy a pedagógusok "a gyerekeket maguk előtt tolva kérjenek béremelést" - fogalmazott.

Kijelentette azt is, az ingyenes tankönyvek megmaradnak, de a tankönylobbi számára nem tudnak engedményeket tenni, még akkor sem, "ha a tankönyvlobbi pedagógusok keresztül nyilvánul meg".

A V4-ek szerint segítséget kell nyújtani a balkáni országoknak

A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint a visegrádi négyek (V4) illegális bevándorlással kapcsolatos javaslata arról szól, hogy a balkáni országoknak segítséget kell nyújtani, nem lehet őket magukra hagyni, mert akkor káosz lesz.

Lázár János csütörtökön beszámolt Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai moszkvai tárgyalásairól, amelyen az orosz fél kifejezetten érdeklődött az európai vitákról a migránskérdést illetően.

A miniszter azt mondta, ott is ismertették, hogy a V4-ek javaslata nem kizárólagos, hanem kiegészítő jellegű, ugyanis beláthatatlan következményekkel járna, ha a második védvonal a schengeni határoknál húzódna.

Lázár János a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcsot azért tartja fontosnak, mert lehetőséget kínál arra, hogy a 2016-os bevándorlási krízis előtt lépéseket tegyen az EU. Az Európai Bizottság (EB) egy éve képtelen a problémát orvosolni - tette hozzá.

A miniszter azt is mondta, jelentős esély van arra, hogy nem tudják elkerülni a műszaki határzár felállítását a magyar-román határon. Ezt a megoldást a helyzet és a EB tehetetlensége kényszerítette ki - jegyezte meg.

A helikopterek állagmegőrzésére nem kizárt egy megállapodás az oroszokkal

Lázár János szerint az Oroszországgal szembeni szankciók annak lehetőségét nem zárják ki, hogy a magyar hadrendbe tartozó orosz technológia állagmegóvása megtörténjen.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kérdezték a honvédségi helikopterbeszerzésről, illetve arról, hogy szó volt-e erről a szerdai moszkvai tárgyalásokon. Lázár János elmondta, a szankciók hatályban vannak Oroszországgal szemben, de Magyarország szerint azokat nem lehet automatikusan meghosszabbítani, meg kell vizsgálni, adva vannak-e a fenntartásuk feltételei.

A miniszter közölte, a szankciók kizárják a katonai együttműködést, de nem tart kizártnak egy állagmegőrzéssel kapcsolatos megállapodást. Ez nem jelenti új eszközök beszerzését - jegyezte meg.

Egy másik kérdésre beszélt arról is, hogy már idén is lehívhatnak egy részletet a paksi atomerőmű bővítésére fordítható orosz hitelkeretből.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×