eur:
393.82
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Elfogadják Gaskó lemondását - lapszemle

A Magyar Nemzet úgy tudja, várhatóan elfogadja a Liga Szakszervezetek mai tanácsülésén Gaskó István lemondását, így az eddigi elnök megkaphatja a távozásával járó összesen csaknem 12 millió forintot. Több elnökségi tag a lemondás helyett fegyelmivel menesztette volna az elnököt, aki így elbukná a pénzt.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy mind nagyobb számban kényszerülnek külsős orvosokat igénybe venni a betegellátás biztosításához a magyar kórházak. A közreműködői szerződések száma a 2013-as 7200-ról 2014-re 8800-ra nőtt, a kifizetett díjak pedig 39 milliárdról 44 milliárd forintra emelkedtek. A közreműködői szerződések egyik típusa valamilyen szolgáltatásra szól, másik részüket pedig orvosokkal kötik. A kórházak ugyanis számos esetben nem tudják megvásárolni és működtetni a nagy értékű diagnosztikai eszközöket, ahogy gyakran képtelenek ellátni kizárólag saját munkatársaikkal az ügyeleteket is.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos munkatársának fizetése alig haladja meg a minimálbért. Egy középfokú végzettségű, kezdő pénzügyjárőr például nagyjából bruttó 130 ezer forintot keres havonta. A Belügyminisztérium állományába tartozók viszont jóval többet vihetnek haza.

A Magyar Idők szerint már nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem a Központi Nyomozó Főüygsészség nyomoz Weisz Tamás ügyében. Az erről megjelent sajtóhírekkel szemben vélhetően nem azért, mert mentelmi joggal védett személy is a hatóság látókörébe került.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy a mozikba került az 1910-es évek bűnügyi históriája, a Mágnás Elza-történetet feldolgozó Félvilág. A lap a férfi főszereplővel, Kulka Jánossal készített interjút, akit arról kérdeztek, kutatott-e Schmidt Miksa, a kiscelli bútorgyáros élete után, mitől lesz valaki filmszínész és a feketelisták után van-e olyan médium, amelynek ne nyilatkozna.

A Népszabadság szerint több mint negyven százalékkal nőtt a budai panellakások átlagára tavaly, az eladásukhoz szükséges idő pedig országszerte mindössze 24 napra csökkent. A vevők korábban meglehetősen erős alkupozíciója is alaposan gyengült, akadnak immár olyan adásvételek, amelyek során licit indul az áhított ingatlanért.

A Magyar Időkből megtudhatják, nemcsak a sertés-, hanem a baromfihús ára is csökkent az év elején, itt azonban nem az alacsonyabb forgalmi adó, hanem a csökkenő kereslet áll az áresés hátterében. A lap idézi az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentését, mely alapján az egész csirke feldolgozói ára 6 százalékkal, a csirkecombé 11 százalékkal volt alacsonyabb január végén, mint egy évvel korábban. A csirkemell ugyanebben az időszakban 2 százalékkal lett olcsóbb.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: a terv szerint épül, így 2017 nyarán megkezdheti működését a tiszapüspöki gabonafeldolgozó. Már a munkaerő-toborzás is megkezdődött, a második negyedévtől várhatóan folyamatosan veszik fel a dolgozókat.

A Portfolio arról ír, hogy az állami támogatások komoly hatással vannak az agglomerációs ingatlanpiacra. Legalábbis ezt mutatják a múltbéli tapasztalatok, a nagyobb támogatás hatására jelentősen növekedett az épített lakások száma, főként a saját célú építkezéseké. Most is hasonló folyamatra számítanak, az új otthonteremtési támogatási szabályok újabb löketet adhatnak az "alvó városokban" való építkezéseknek.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×