Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez az egyik legfontosabb külpolitikai irány Magyarország számára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közép-európai együttműködés erősítése ma az egyik legfontosabb külpolitikai irány Magyarország számára - mondta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ez fontos az Európai Unióval és Oroszországgal ápolt kapcsolatokban is.

A politikus szerint Moszkva nélkülözhetetlen forrása a magyar energiaellátásnak, a Paksi Atomerőmű bővítésével pedig egy hosszú távú együttműködés jön létre Moszkvával. Fontos más gazdasági kapcsolatok fellendítése is.

Németh Zsolt beszélt a kárpátaljai magyarok helyzetéről is. Szerinte politikai szervezettségük kedvező állapotban van, ezt mutatja a 10 százalékos eredmény az önkormányzati választáson. A témáról szó lesz az ukrán külügyminiszter budapesti látogatásakor is.

Az európai emberek biztonsága a migrációs politika kiindulópontja - mondta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Németh Zsolt az InfoRádióban hozzátette: a NATO segítségével erősebb lesz az unió külső és tengeri határainak védelme is. A politikus szerint azonban arra is fel kell készülni, ha Athén nem tudja ellátni feladatát.

Német Zsolt a szomszédos országokkal való együttműködésről is beszélt. Emlékeztetett arra, hogy tavasszal Szlovákiában és Szerbiában, Romániában pedig novemberben lesz választás, amelynek eredményén sok múlik. Bízik benne, hogy Romániával is javulnak a kétoldalú kapcsolatok, amelyek az utóbbi 4 évben romlottak meg.