eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk

Ez az egyik legfontosabb külpolitikai irány Magyarország számára

A közép-európai együttműködés erősítése ma az egyik legfontosabb külpolitikai irány Magyarország számára - mondta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ez fontos az Európai Unióval és Oroszországgal ápolt kapcsolatokban is.

A politikus szerint Moszkva nélkülözhetetlen forrása a magyar energiaellátásnak, a Paksi Atomerőmű bővítésével pedig egy hosszú távú együttműködés jön létre Moszkvával. Fontos más gazdasági kapcsolatok fellendítése is.

Németh Zsolt beszélt a kárpátaljai magyarok helyzetéről is. Szerinte politikai szervezettségük kedvező állapotban van, ezt mutatja a 10 százalékos eredmény az önkormányzati választáson. A témáról szó lesz az ukrán külügyminiszter budapesti látogatásakor is.

Az európai emberek biztonsága a migrációs politika kiindulópontja - mondta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Németh Zsolt az InfoRádióban hozzátette: a NATO segítségével erősebb lesz az unió külső és tengeri határainak védelme is. A politikus szerint azonban arra is fel kell készülni, ha Athén nem tudja ellátni feladatát.

Német Zsolt a szomszédos országokkal való együttműködésről is beszélt. Emlékeztetett arra, hogy tavasszal Szlovákiában és Szerbiában, Romániában pedig novemberben lesz választás, amelynek eredményén sok múlik. Bízik benne, hogy Romániával is javulnak a kétoldalú kapcsolatok, amelyek az utóbbi 4 évben romlottak meg.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×