eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Agrárpiaci válságkezelést szorgalmazunk Brüsszelben

Magyarország uniós szintű agrárpiaci válságkezelést szorgalmazott hétfőn Brüsszelben a holland EU-elnökségi félév első agrárminiszteri találkozóján; Feldman Zsolt helyettes államtitkár elsősorban a tej- és sertéságazat nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet - tájékoztatta a szaktárca kedden az MTI-t.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közlése szerint az agrárminiszteri találkozón a megbeszélésen jelenlévő delegációk megvitatták a mezőgazdasági piacok kritikus helyzetét. A tagállamok jelezték: az elmúlt hónapokban kritikus helyzet alakult ki a tej- és sertéságazatokban. Az alacsony árak a tagállamok többségében nem fedezik a termelési költségeket, ezért több ezer üzem került csődközeli helyzetbe az EU-ban.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy az eddigi válságkezelési intézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt. A tagállamok szorgalmazták, hogy a bizottság tegyen erőfeszítéseket további exportlehetőségek felkutatása, az orosz piac újranyitása és a meglévő piaci intézkedések aktívabb használata érdekében.

A magyar küldöttségvezető felhívta a figyelmet: a nyerstej ára uniós összehasonlításban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, a tavalyi év hasonló időszakához képest mintegy 20 százalékkal. Magyarország több tagállammal egyetértésben szorgalmazta a sertés magántárolási támogatás újranyitását, valamint a tejágazat intervenciós árainak megemelését. Emellett szükségesnek ítélte az uniós biztonsági háló hatékonyságának javítását, mivel a jelenlegi eszközök elégtelennek bizonyultak.

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos elmondta: az esetleges intézkedések meghozatalakor az Európai Bizottság nem térhet el a 2013-ban elfogadott közös agrárpolitika (KAP) reformjától, valamint a 2014-2020 közötti többéves pénzügyi keretben foglaltaktól. Jelezte azt is: a március 14-ei tanácsülésen újra napirendre tűzi a kérdést.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén a miniszterek eszmecserét folytattak a hosszútávú agrárkutatási és innovációs stratégiáról is. Phil Hogan elmondta: a stratégia várhatóan áprilisra kerül véglegesítésre. A cél egy olyan agrárkutatási stratégia kialakítása, amely innovatívabb termelést jelent és egységesen kezeli a fenntartható mezőgazdaságot és halászatot.

Feldman Zsolt arról beszélt, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet szentel az agrárgazdasági kutatási és innovációs szakpolitikának. Hangsúlyozta: a kelet-közép-európai régiónak és ezen belül Magyarországnak vannak olyan speciális agrár-kutatásfejlesztési szükségletei, amelyek a múltban nem kaptak kellő hangsúlyt az unió kutatási és fejlesztési forrásainak elosztásakor. Kiemelte: a régió országainak együttműködésben kell meghatározniuk azokat a speciális kihívásokat, amelyeknek meg kell jelenniük a stratégiában.

Ennek elérésére Magyarország a közeljövőben kísérletet tesz egy, a régió országai között kialakítandó szakmai és politikai együttműködésre, amelyhez kérte a bizottság támogatását - tartalmazza a FM tájékoztatása.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×