eur:
394.73
usd:
369.48
bux:
65324.09
2024. április 23. kedd Béla

Orbán: A magyarok előrelépését szolgálja a költségvetés - a nap hírei

A költségvetési hiány jelentős csökkentését méltatta parlamenti beszédében a kormányfő. Folytatja az egészségügyben megkezdett átalakításokat a kormány - közölte az emberi erőforrások minisztere. Az influenzás megbetegedések miatt további kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat.

A magyar emberek előrelépését szolgálja a költségvetés - jelentette ki a miniszterelnök napirend előtt az országgyűlésben. Orbán Viktor elmondta: e cél elérését az adócsökkentés, az otthonteremtés és a családok megerősítése segíti. A kormányfő úgy vélte: a tavalyi gazdasági adatok alátámasztják, hogy 2010 után sikerült megújítani Magyarországot.

Szükségesnek nevezte egy második európai védvonal létrehozását a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek rendkívüli prágai találkozója után azt mondta: az Európai Unió eddigi politikája a migrációs válság kezelésében megbukott, a külső schengeni határokat nem sikerült megvédeni. Hangsúlyozta Magyarország segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését.

A kormány tevékenységét bírálták a parlamenti képviselőcsoporttal rendelkező ellenzéki pártok frakcióvezetői a miniszterelnök felszólalására reagálva. A szocialista párt nevében Tóbiás József a tárgyalások mellett pénzügyi és jogi garanciákat követelt a kormányzattól a közoktatásban és az egészségügyben. A Jobbik részéről Vona Gábor támogatta az ország biztonságát erősítő intézkedéseket, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint a kabinet a multicégeknek adott támogatásokkal olyan pályára állította az országot, ahol alacsonyak a bérek.

Budapest erősíteni szeretné a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatokat - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter, - aki az Egyesült Államok második legnagyobb szövetségi államában, Texasban tárgyal - közölte: ma már a Magyarországon jelenlévő ötven multinacionális cég közül negyven texasi. A tárgyalások eredményeként újabb beruházások érkeznek, a közeljövőben több mint félezernyire lehet számítani.

Folytatja az egészségügyben megkezdett átalakításokat a kormány - közölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a béremelést, az alapellátás erősítését és a területi szociális különbségek csökkentését említette. A tárcavezető az egészségügyi szakmai kollégiumok tagozatvezetőinek és tagjainak kinevezése alkalmából mondott köszöntőjében hangsúlyozta: közös cél, hogy az egészségügyi intézmények a jelenlegi finanszírozási keretek között a beteg igényeihez igazodjanak.

Roma és társadalmi felzárkózási ügyekért felelős szakdiplomata-álláshely létesítéséről hozott határozatot a kormány. A döntés szerint a márciustól Brüsszelben dolgozó szakember feladata a roma és társadalmi felzárkózási ügyekkel kapcsolatos diplomáciai feladatok színvonalas ellátása, valamint az Európai Unió intézményeivel való kapcsolattartás és eredményes érdekérvényesítés lesz.

Az influenzás megbetegedések miatt további kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai szerint a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház, valamint a Pest megyei ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet több osztályán sem lehet felkeresni a betegeket. Szintén látogatási tilalom van több fővárosi és vidéki kórházban.

A következő tanévben tovább bővülnek a felsőfokú duális képzési lehetőségek. Az oktatási államtitkárság közölte: 24 felsőoktatási intézmény hirdet duális képzést és a jelentkezők immár 46 szak közül választhatnak, amelyek között 6 mesterképzés is található.

A biztonsági szolgálat hibája miatt nem jutott be a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szombati Újpest-Videoton bajnoki mérkőzésre a Szusza Ferenc Stadionba. A klub belső vizsgálata megállapította, hogy a stadion bejáratánál szolgálatot teljesítő rendező mulasztott.

Várhatóan júliusban alakul meg az új közfelügyeleti hatóság, amely a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felel majd. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán egyeztet majd az új hatóság megalakításról az érintett pénzügyi szervezetekkel. Nem ért egyet a tervvel a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete. Zara László elnök szerint megalapozatlan elképzelésről van szó, létrehozása csak a bürokráciát növelné.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×