eur:
393.1
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Február 15-ig lehet kérni a NAV közreműködését az adóbevalláshoz

Az idén február 15-ig lehet kérni egy nyilatkozattal az adóhivataltól, hogy az adózó helyett állítsa össze a bevallási tervezetét. Tavaly a több mint négymillió személyijövedelemadó-bevallásból 340 ezernél működött közre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bevallás elkészítésben - tájékoztatta Tamásné Czinege Csilla adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár az MTI-t.

Ismertetése szerint az szja-bevallás egyik legegyszerűbb módja az egyszerűsített bevallás, mert ha a magánszemély megfelel a feltételeknek, csak egy nyilatkozatot kell kitöltenie, aláírnia és eljuttatnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Az adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy ezzel a lehetőséggel elsősorban az élhet, akinek 2015-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből a munkáltató a kifizető adót, adóelőleget vont le. Ha valaki családi kedvezményt érvényesített, ingatlan adásvételből jutott jövedelemhez, illetve egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, szintén élhet ezzel a lehetőséggel. Sőt, azok az egyéni vállalkozók is választhatják az egyszerűsített bevallást, akik tevékenységüket egész évben szüneteltették - tette hozzá.

Nem választhatják azonban ezt a bevallási módot például az őstermelők (akiknek e tevékenységével összefüggésben adóköteles bevételük származott, és nem tesznek nemleges nyilatkozatot), az egyéni vállalkozók, a külföldiek, valamint azok sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári támogatói adomány is kizáró ok - sorolta fel a helyettes államtitkár.

Tamásné Czinege Csilla felhívta a figyelmet arra, hogy a 1553NY-es nyilatkozat 2016. február 15-ig elküldhető postán vagy az Ügyfélkapun keresztül, és leadható személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain is.

Tájékoztatása szerint az egyszerűsített bevallást (1553E) a NAV elkészíti, és legkésőbb 2016. április 30-ig megküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre. A helyettes államtitkár rámutatott: ha az adózó elfogadja az elkészített bevallást, nem kell semmit tennie, ez az adózó által benyújtott bevallásnak minősül 2015. május 20-án.

Az adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az egyszerűsített bevallás mellett is bárki rendelkezhet az szja 1+1 százalékáról. A NAV-hoz elküldendő rendelkező nyilatkozat az szja-bevallás módjától függetlenül, külön benyújtva is érvényes.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×