eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

"Amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője" - a nap hírei

Több ezren tüntettek az oktatási rendszer átalakításáért a Parlament előtt. Az ENSZ Vízügyi Elnöki Testületének tagja lesz a magyar államfő. Heteken belül eldől, hogy lehetséges-e a politikai rendezés Szíriában- mondta az amerikai külügyminiszter.

Az oktatási rendszer gyökeres átalakítása érdekében demonstrációt tartottak a Pedagógusok Sztrájkbizottsága szervezésében a Parlament előtt. A megmozdulást Palkovics László oktatási államtitkár okafogyottnak nevezte, az ellenzéki pártok ugyanakkor támogatásukról biztosították a tüntetőket. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról beszélt: a kormány reformja olyan oktatási rendszert eredményezett, amely rossz a gyermekeknek, a pedagógusoknak, a szülőnek és az egész országnak. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott: amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője. Hozzátette: céljaik érdekében akár a végsőkig is elmennek és munkabeszüntetéssel is tiltakoznak.

Európa gazdasági és társadalmi válságban van - jelentette ki az Európai Unió oktatásért, kultúráért és ifjúságért is felelős biztosa a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének rendezvényén. Navracsics Tibor ugyanakkor bízik abban, hogy mindez egy átalakulás kezdete, amely erősebb és stabilabb Európához vezet. Hozzátette: a fiatalok a családban tanulhatják meg azokat a készségeket, amelyek felelős, aktív európai állampolgárokká, valamint a demokrácia iránt elkötelezetté tehetik őket. A családi nap mellett az Országházban 17 ország ifjúságának képviselői tartottak nemzetközi konferenciát.

Meghívást kapott a magyar államfő az ENSZ Vízügyi Elnöki Testületébe, Áder János elfogadta a felkérést - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A testület a világ vízgazdálkodási fenntarthatóságának növelését és a klímaváltozáshoz való sikeres alkalmazkodást segíti majd. A globális vízügyi testület alakuló ülése várhatóan áprilisban, New Yorkban lesz, amikor aláírják a párizsi klímacsúcson született megállapodást. A két éves időtartamra felálló testületben 11 állam- és kormányfő, valamint két különleges tanácsadó vesz részt. A Világbank a következő 10 évben legalább 50 milliárd dollár befektetéssel fogja támogatni a fenntartható vízgazdálkodást.

Bemutatta pártja Sokak Magyarországa elnevezésű programját a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc a DK budapesti kongresszusán úgy fogalmazott: Magyarország jelenleg nem a történelem főutcáján masírozik, hanem a semmibe menetel, a DK viszont a sokak Magyarországának kíván új reményt teremteni. A pártelnök azt ajánlotta, hogy a döntések lehetőségét osszák meg újra az állampolgárok és a képviselők között, vagyis bizonyos kérdéseket népszavazással döntsenek el. Közölte: adják vissza a sztrájkhoz való jogot és ne engedjék, hogy a hatalmon lévők betölthessenek minden állami hivatalt.

Nem kezdődött új hidegháború - jelentette ki a német külügyminiszter a bajor fővárosban zajló nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Frank-Walter Steinmeier szerint az orosz miniszterelnök sem erről beszélt.Mint mondta: az újságírók félreérthették Dmitrij Medvegyev szavait, aki a német diplomácia vezetője szerint azt mondta: el kell kerülni egy újabb hidegháborúhoz vezető helyzetet. Közben az orosz kormány kiadta a miniszterelnök beszédének angol fordítását, eszerint Dmitrij Medvegyev úgy fogalmazott: gyorsan sodródunk egy új hidegháború korszaka felé.

Oroszország a legitim ellenzéket támadja Szíriában, és ezen változtatnia kell, hogy legyen esély a békére - mondta az amerikai külügyminiszter. John Kerry a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián hangsúlyozta: a következő hetekben dől el, hogy lehetséges-e a politikai rendezés Szíriában, vagy a csaknem öt éve tartó polgárháború egy még szélesebb konfliktussá terebélyesedik. A béke esélyének megteremtéséhez pedig az is szükséges, hogy Oroszország más célok ellen fordítsa fegyvereit, csapásait ugyanis eddig nemcsak a legitim ellenzék, hanem a civil lakosság is megszenvedte.

Az orosz pátriárkával tartott, történelmi találkozója után Ferenc pápa megérkezett Mexikóba. A katolikus egyházfő öt napot tölt majd a közép-amerikai országban. Pápaként ez az első látogatása Mexikóban, ahol a világon a legtöbb spanyol anyanyelvű katolikus él. A Vatikáni követséghez vezető úton hívők tízezrei köszöntötték az egyházfőt. Ferenc pápa több, szegénységgel és erőszakkal küszködő települést is felkeres. Az érkezése előtt részvéttáviratot küldött Monterrey érsekének. A városban egy börtönben csütörtökön lezajlott bandaháborúban 49-en haltak meg.

Az utolsó áldozatot is kiemelték a mentőalakulatok az egy héttel ezelőtti tajvani földrengésben összedőlt toronyház romjai alól. Tajnani épület összeomlása 114 ember halálát okozta. A katasztrófa után még 104 embert ápolnak kórházban. Múlt szombaton 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Tajvant, a legsúlyosabban Tajnan városát érintette a természeti csapás. A héten őrizetbe vették a leomlott épület építtetőjét, egy ingatlanfejlesztő cég első emberét, illetve két másik vezetőt, akiket gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×