"Amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője" - a nap hírei

Infostart
2016. február 13. 21:37
Több ezren tüntettek az oktatási rendszer átalakításáért a Parlament előtt. Az ENSZ Vízügyi Elnöki Testületének tagja lesz a magyar államfő. Heteken belül eldől, hogy lehetséges-e a politikai rendezés Szíriában- mondta az amerikai külügyminiszter.

Az oktatási rendszer gyökeres átalakítása érdekében demonstrációt tartottak a Pedagógusok Sztrájkbizottsága szervezésében a Parlament előtt. A megmozdulást Palkovics László oktatási államtitkár okafogyottnak nevezte, az ellenzéki pártok ugyanakkor támogatásukról biztosították a tüntetőket. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról beszélt: a kormány reformja olyan oktatási rendszert eredményezett, amely rossz a gyermekeknek, a pedagógusoknak, a szülőnek és az egész országnak. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott: amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője. Hozzátette: céljaik érdekében akár a végsőkig is elmennek és munkabeszüntetéssel is tiltakoznak.

Európa gazdasági és társadalmi válságban van - jelentette ki az Európai Unió oktatásért, kultúráért és ifjúságért is felelős biztosa a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének rendezvényén. Navracsics Tibor ugyanakkor bízik abban, hogy mindez egy átalakulás kezdete, amely erősebb és stabilabb Európához vezet. Hozzátette: a fiatalok a családban tanulhatják meg azokat a készségeket, amelyek felelős, aktív európai állampolgárokká, valamint a demokrácia iránt elkötelezetté tehetik őket. A családi nap mellett az Országházban 17 ország ifjúságának képviselői tartottak nemzetközi konferenciát.

Meghívást kapott a magyar államfő az ENSZ Vízügyi Elnöki Testületébe, Áder János elfogadta a felkérést - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A testület a világ vízgazdálkodási fenntarthatóságának növelését és a klímaváltozáshoz való sikeres alkalmazkodást segíti majd. A globális vízügyi testület alakuló ülése várhatóan áprilisban, New Yorkban lesz, amikor aláírják a párizsi klímacsúcson született megállapodást. A két éves időtartamra felálló testületben 11 állam- és kormányfő, valamint két különleges tanácsadó vesz részt. A Világbank a következő 10 évben legalább 50 milliárd dollár befektetéssel fogja támogatni a fenntartható vízgazdálkodást.

Bemutatta pártja Sokak Magyarországa elnevezésű programját a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc a DK budapesti kongresszusán úgy fogalmazott: Magyarország jelenleg nem a történelem főutcáján masírozik, hanem a semmibe menetel, a DK viszont a sokak Magyarországának kíván új reményt teremteni. A pártelnök azt ajánlotta, hogy a döntések lehetőségét osszák meg újra az állampolgárok és a képviselők között, vagyis bizonyos kérdéseket népszavazással döntsenek el. Közölte: adják vissza a sztrájkhoz való jogot és ne engedjék, hogy a hatalmon lévők betölthessenek minden állami hivatalt.

Nem kezdődött új hidegháború - jelentette ki a német külügyminiszter a bajor fővárosban zajló nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Frank-Walter Steinmeier szerint az orosz miniszterelnök sem erről beszélt.Mint mondta: az újságírók félreérthették Dmitrij Medvegyev szavait, aki a német diplomácia vezetője szerint azt mondta: el kell kerülni egy újabb hidegháborúhoz vezető helyzetet. Közben az orosz kormány kiadta a miniszterelnök beszédének angol fordítását, eszerint Dmitrij Medvegyev úgy fogalmazott: gyorsan sodródunk egy új hidegháború korszaka felé.

Oroszország a legitim ellenzéket támadja Szíriában, és ezen változtatnia kell, hogy legyen esély a békére - mondta az amerikai külügyminiszter. John Kerry a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián hangsúlyozta: a következő hetekben dől el, hogy lehetséges-e a politikai rendezés Szíriában, vagy a csaknem öt éve tartó polgárháború egy még szélesebb konfliktussá terebélyesedik. A béke esélyének megteremtéséhez pedig az is szükséges, hogy Oroszország más célok ellen fordítsa fegyvereit, csapásait ugyanis eddig nemcsak a legitim ellenzék, hanem a civil lakosság is megszenvedte.

Az orosz pátriárkával tartott, történelmi találkozója után Ferenc pápa megérkezett Mexikóba. A katolikus egyházfő öt napot tölt majd a közép-amerikai országban. Pápaként ez az első látogatása Mexikóban, ahol a világon a legtöbb spanyol anyanyelvű katolikus él. A Vatikáni követséghez vezető úton hívők tízezrei köszöntötték az egyházfőt. Ferenc pápa több, szegénységgel és erőszakkal küszködő települést is felkeres. Az érkezése előtt részvéttáviratot küldött Monterrey érsekének. A városban egy börtönben csütörtökön lezajlott bandaháborúban 49-en haltak meg.

Az utolsó áldozatot is kiemelték a mentőalakulatok az egy héttel ezelőtti tajvani földrengésben összedőlt toronyház romjai alól. Tajnani épület összeomlása 114 ember halálát okozta. A katasztrófa után még 104 embert ápolnak kórházban. Múlt szombaton 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Tajvant, a legsúlyosabban Tajnan városát érintette a természeti csapás. A héten őrizetbe vették a leomlott épület építtetőjét, egy ingatlanfejlesztő cég első emberét, illetve két másik vezetőt, akiket gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak.