Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország üdvözli a NATO tengeri fellépését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország üdvözli a NATO védelmi minisztereinek döntését, hogy az illegális migráció és embercsempészet visszaszorítása érdekében a szövetség tengeri műveletet indít a görög és török partok közelében - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtök este az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: a NATO kétnapos brüsszeli védelmi miniszteri találkozóján - melyen Vargha Tamás parlamenti államtitkár képviselte Magyarországot - a legfontosabb feladat a felkészülés volt a NATO tagországok állam- és kormányfőinek júliusi varsói találkozójára. Görög-török-német kezdeményezésre "váratlanul napirendre került" a NATO szerepvállalásának kérdése az illegális migráció és embercsempészet visszaszorításában - fogalmaztak. A miniszterek végül döntöttek a szövetség fellépéséről, amely az Égei-tengerre vezényelt NATO-flottaegység és a Frontexnek, az uniós határőrizeti ügynökségnek nyújtott támogatás révén valósul meg.

Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára arról számolt be, hogy a küldetéshez a NATO 2. számú állandó haditengerészeti csoportját (SNMG2) fogják mozgósítani, amely jelenleg is a Földközi-tengeren hajózik. Hozzátette, a NATO európai erőinek főparancsnoki tisztét betöltő Philip Breedlove tábornok utasítására a három hajóból álló köteléket azonnali hatállyal az Égei-tengerre vezénylik, ahol meg fogja kezdeni a felderítő műveletet.

A főtitkár kiemelte, a misszió fontos információkkal fogja ellátni a görög és a török parti őrséget, valamint az Európai Unió hatóságait. A küldetés célja nem a menekülthajók visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés - közölte.

A HM szerint mindez a migrációs válság kezelése mellett egyúttal a NATO-EU együttműködés területén is érdemi előrelépést jelent.

A HM közleménye szerint a kétnapos tanácskozáson a miniszterek abban is egyetértettek, hogy folyamatos NATO katonai jelenlétre van szükség a Baltikumban, de fenn kell tartani az Oroszországgal való párbeszédet is. Mindemellett a hibrid hadviselésre adandó szövetségi válaszról, a kibervédelemről, a rakétavédelemről, a NATO belső reformjáról, valamint az afganisztáni misszióról is egyeztettek. A találkozót követően pedig az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni koalícióban résztvevő országok képviselői is tájékoztatást kaptak az elmúlt időszak koalíciós tevékenységéről, eredményeiről és a tervekről - írta közleményében a HM.