eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jövő héten tárgyalhatja az idei költségvetést a főváros

A Fővárosi Önkormányzat ez évi összevont költségvetéséről is dönthet a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán, az ülésre benyújtott költségvetési javaslat a bevételi és kiadási főösszeget több mint 313 milliárd forintban határozza meg.

A rendelettervezet az önkormányzat költségvetési bevételét 228 milliárd 86 millió 173 ezer forintban, míg kiadásait 313 milliárd 529 millió 61 ezer forintban állapítja meg. Az így keletkező 85 milliárd 442 millió 888 ezer forintos hiányt az előző év költségvetési maradványának - 70 milliárd 442 millió 888 ezer forintos - igénybevételével, valamint hitelszerződések alapján lehívni tervezett 15 milliárdból finanszíroznák.

A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor, pénzügyekért felelős főpolgámester-helyettes és Kovács Péter, a költségvetési bizottság elnöke által jegyzett tervezetben úgy fogalmaztak: "a 2016. évi költségvetés összeállítása minden eddiginél nagyobb nehézségek elé állította a fővárost".

Azt írták, a múlt évet a kettősség jellemezte: részben tovább folytatódtak és erősödtek azok a változások, amelyek a költségvetési egyenleget negatívan befolyásolták. Ezzel egyidejűleg jelentősen nőtt az iparűzésiadó-bevétel, a fővárosi önkormányzatnak azonban a keletkező többletbevételt teljes mértékben a közösségi közlekedés finanszírozására kellett fordítania.

Hozzátették: a közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozása mindmáig megoldatlan, annak ellenére, hogy a BKV Zrt. belső adósságán felül fennálló, jelentős külső adósságait az állam 2015-ben teljes mértékben átvállalta. A területen kialakuló működési hiány fővárosi hatáskörben, saját forrásból nem oldható meg. Forrásigénye évről évre többmilliárdos nagyságrendben nő, elsősorban amiatt, mert az elavult járműparkot mindenképpen cserélni kell, akár jármű-, akár szolgáltatásvásárlás útján.

Kitértek arra, hogy a közösségi közlekedés működési kiadásainak kalkulációjakor a főváros figyelembe vette az agglomeráció területére eső költségeket is, melyek összege 16,7 milliárd forint.

"Az állami politikai nyilatkozatok alapján a helyközi közlekedés költségeinek bevételekkel csökkentett részét az állam fogja finanszírozni, ezért mint államtól várt bevétel 12,4 milliárd forint szintén megjelenik a költségvetésben. E változás nélkül a 2016. évi működési költségvetés nem finanszírozható" - mutattak rá.

A tervezetben az is olvasható: a működési oldalon szokásosan képződő források nagy része elfogyott, a tervezés 2016-ban sem a működési többletek szabad felhasználásáról, hanem a működési és felhalmozási hiányok kezeléséről szól. Csak a tervbe vehető iparűzésiadó-bevétel nőtt számottevően.

A működési többletek eltűnését több okra vezetik vissza, kiemelték, hogy a településüzemeltetési feladatokat ellátó önkormányzati társaságoknak "a lakossági rezsicsökkentés semlegesítésére nincsen fedezetük". A társaságok többsége immár nem osztalékot fizet, hanem évről évre növekvő önkormányzati támogatást kér. Ez 2016-ra azt eredményezi, hogy a nagy osztalékfizető társaságok közül lényegében csak a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-től és a Nagybani Piac Zrt.-től várható mintegy egymilliárd forint osztalék.

A fejlesztések esetében - írták - szintén forráshiány megszüntetésével kell megküzdeni, ami ismét egy hosszabb folyamat következménye. A fejlesztés forrásai közül a pozitív működési többlet gyakorlatilag eltűnt, ugyanakkor a főváros hitelfelvételi lehetőségei az állami adósságkonszolidáció ellenére korlátozottak, mivel a működési bevételek a három évvel ezelőtti számokhoz képest jelentősen csökkentek és a működési eredmény tartósan alacsony.

Hangsúlyozták: a korlátozott pénzügyi lehetőségek ellenére sem maradhat a főváros fejlesztések nélkül. A minimálisan szükséges fejlesztések miatt szükségessé válik a Főgáz-részvények értékesítéséből származó bevétel jelentős részének, mintegy 21 milliárd forintnak a felhasználása, és a meglévő hitelkeretekből 15 milliárd forint lehívása is.

A tervezet szerint a fejlesztési forráshiány okai tartósak, azaz a fejlesztések átütemezése már nem járható út. A 2016. évi költségvetés összeállításakor a még nem futó, csak tervezett projektek legnagyobb részének indításával nem számolhatnak, azok előkészítése valósulhat meg - közölték, megjegyezve: mindez nem zárja ki, hogy esetleges források képződése esetén év közben mégis elindíthatják a tervezett projekteket.

Kifejtették: az új európai uniós ciklusban a főváros mintegy 310 milliárd forintos fejlesztési forrással számolhat, ennek eredményeként olyan kiemelten fontos beruházások, felújítások valósulhatnak meg, mint például a 3-as metró infrastruktúrájának felújítása. Ehhez kapcsolódóan a múlt év végén megkötött két új, összesen 300 millió euró hitelkerettel további lehetőségek vannak az elengedhetetlen fejlesztések megvalósítására.

A helyközi közösségi közlekedés állami átvételével a fővárosi, helyi közösségi közlekedés finanszírozása egyensúlyba kerülhet, legalábbis a 2016. év vonatkozásában - olvasható a tervezetben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×