eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A miniszterelnök értékelője nyitotta a Fidesz-KDNP frakciószövetségének ülését - a nap hírei

Bővíti hatvani gyárát a Bosch. A kormány szerint a Paks II. beruházás nem tartalmaz állami támogatást, szabadpiaci körülmények között is megtérülő beruházás.

A miniszterelnök politikai évértékelőjével kezdődött a Fidesz-KDNP frakciószövetségének lillafüredi kihelyezett ülése - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos a háromnapos ülés tervezett programjáról azt mondta: a biztonságpolitika, a bürokrácia csökkentése, az oktatás és a földárverések helyzete is a témák között szerepel.

Bővíti hatvani gyárát a Bosch. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: a vállalat a 19 milliárd forintos beruházással 601 új munkahelyet hoz létre, a fejlesztéshez a kormány 4,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

A kormány szerint a Paks II. beruházás nem tartalmaz állami támogatást, szabadpiaci körülmények között is megtérülő beruházás. A Miniszterelnökség azután közölte ezt, hogy Ausztria az Európai Bizottsághoz fordult a beruházási terv miatt. Az osztrák érvek szerint nem megtérülő technológia támogatásáról van szó, amely torzíthatja a versenyt a belső villamosenergia-piacon.

Hamarosan újabb sportot érintő társaságiadó-kedvezményt vezet be a kormány - jelentette be a sportért felelős államtitkár. Szabó Tünde egy budapesti tanácskozáson azt mondta: az úgynevezett TAO jelenlegi rendszere 2017 júniusában ér véget, a TAO-2 célterülete pedig az utánpótlást szolgáló sportlétesítmények fenntartása lesz.

Jól haladnak a budapesti agglomerációs közlekedés átvételéről szóló tárgyalások - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Fónagy János azt mondta: az átvétel visszamenőleges hatályú lesz és a főváros mindaddig ellátja az ehhez kapcsolódó feladatokat, amíg az átvétel feltételei létrejönnek. Beszélt arról is, hogy a három budapesti HÉV-vonalat átveszi a MÁV, így ez a hálózat része lesz az elővárosi vasúti fejlesztéseknek.

Új vidékfejlesztési pályázatokat írt ki a Miniszterelnökség. 6 új felhívás jelent meg 138 milliárd forint összegben. A pénzből egyebek között a 2 ezer lakosnál kisebb települések szennyvízkezelését, illetve infrastruktúra- és alapvető szolgáltatás-fejlesztését lehet megoldani.

Változtatna a pedagógusképzés jelenlegi helyzetén az oktatási államtitkár. Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: nem a 900 továbbképzéssel foglalkozó vállalkozásnak, hanem az egyetemeknek kellene oktatni a pedagógusokat. Megjegyezte azt is: a felsőoktatási intézményekre bízná a tankönyvírás feladatát. Az államtitkár beszélt arról is, hogy visszaadná az ügyintézést az iskoláknak és a döntéseknek is közelebb kell kerülniük az intézményekhez. Azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy a jövő tanévre megújulnak a tantervek.

Még 5 napig, azaz február 15-éig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek eddig kell véglegesíteniük jelentkezésüket az e-felvételi rendszerben és február 23-ig kell hitelesíteniük azt. A ponthatárokat július 26-án hirdeti ki az Oktatási Hivatal.

Jövő hétfőig adhatják le igénylési kérelmüket azok a hallgatók, akik már márciusban szeretnének diákhitelt kapni. A képzési költség akár teljes összege, a Diákhitel 1 esetében pedig legfeljebb 250 ezer forint igényelhető félévente. A Diákhitelt ismét 40 éves korig lehet kérni, 10 félév helyett akár már 11 félévre is.

Az elmúlt héten 73 százalékkal több beteget regisztráltak az influenzafigyelő-szolgálatban részt vevő orvosok, mint az azt megelőző héten - közölte az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa. Molnár Zsuzsanna az InfoRádióban elmondta: az országban már 31.600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a legtöbben Heves, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Leginkább az óvodás és iskoláskorú gyerekek lettek betegek. Öt megyében és Budapest több kórházában teljes vagy részleges a látogatási tilalom.

Összesen 7 országgal szemben léptette újabb szakaszba a kötelezettségszegési eljárásokat az európai menekültügyi szabályok megsértése miatt Brüsszel. Németország és Szlovénia esetében 2-2 eljárás, Észtország, Görögország, Franciaország, Olaszország és Lettország esetében pedig 1-1 kötelezettségszegési eljárás ügyében küldött indoklással ellátott véleményt az Európai Bizottság.

Az adminisztrációs eljárások gyorsítására és a menedékkérők jobb körülmények közötti fogadására szólította fel Görögországot az Európai Bizottság. Brüsszel azt kívánja elérni, hogy ismét vissza lehessen küldeni a dél-európai országba azokat a migránsokat, akik Görögországban léptek először a unió területére.

Franciaországban elfogadta a terrorveszély miatt kezdeményezett alkotmánymódosítást a nemzetgyűlés. A november 13-ai párizsi terrortámadások után az államfő által kezdeményezett reform két fő javaslata a rendkívüli állapot szabályozása az alkotmányban, valamint a terrorizmusért elítéltek bizonyos körülmények közötti megfoszthatósága francia állampolgárságuktól. A szöveg márciusban kerül a szenátus elé.

A NATO keleti tagországainak katonai megerősítéséről állapodtak meg az észak-atlanti szövetség védelmi minisztereinek szerdán kezdődött brüsszeli tanácskozásán. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte: a katonai szervezeten belül egyetértés van arról, hogy folyamatos, de rotációs jelenlétre van szükség a térségben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×