eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Több intézkedés megvitatásáról döntött a köznevelési kerekasztal mai ülése - a nap hírei

Értelmes, mélyreható párbeszédként értékelte a keddi köznevelési kerekasztalt az emberi erőforrások minisztere. Az MSZP elnöke szerint csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok terheit. 25 milliárd forintot bocsát Kecskemét rendelkezésére a kormány.

25 milliárd forintot bocsát Kecskemét rendelkezésére a kormány, hogy egy gazdaságfejlesztési alapot hozhasson létre a város. Erről írt alá megállapodást a miniszterelnök és a város polgármestere. Orbán Viktor elmondta: megegyezés született arról is, hogy a kecskeméti reptéren épül egy polgári célokat szolgáló kifutópálya, továbbá az ipartelepek folyamatos áramszolgáltatásának biztosítása érdekében fejlesztik a hálózatot.

Több azonnali intézkedés megvitatásáról döntött a köznevelési kerekasztal mai ülése. Átalakul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetése, módosul a közbeszerzések folyamata és várhatóan még ebben a félévben megkapják az intézményvezetők a gazdálkodásukat segítő kártyát. Az azonnali megoldást igénylő területek között van a jövedelemelmaradások rendezése és a nyugdíjas korúak újrafoglalkoztatása is. A köznevelési kerekasztal legközelebb két hét múlva ül össze.

Értelmes, mélyreható párbeszédként értékelte a keddi köznevelési kerekasztalt az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az M1-en azt mondta: határidőket szabtak, és nincs olyan ügy vagy téma, amelyről ne tudnának beszélni. A Fidesz üdvözölte a tárgyalások elkezdését, az ellenzéki pártok ugyanakkor szélesebb körű egyeztetéseket és rendszerszintű változtatásokat sürgetnek.

Az MSZP elnöke szerint csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok terheit, és az iskolákat vissza kell adni a helyi közösségeknek. Tóbiás József az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a pedagógusok és a diákok követeléseinek csupán töredékét vette napirendjére a most megalakult Köznevelési kerekasztal.

Iparstratégiát dolgoz ki a kormány, hogy növelje az ipari termelés arányát a GDP-n belül - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért elismeréseinek átadásakor elmondta: a stratégia, amelynek kereteit múlt héten fogadta el a kabinet, a vállalati beruházások növekedését is segítheti. Megjegyezte: a következő években a zöldgazdaságban, a járműgyártásban, a feldolgozóiparban és a gyógyszergyártásban is támogatásokkal, ösztönzőkkel segíti a kormány a szektor teljesítményének növelését.

Támogatná a munkahelyvédelmi akció bővítését a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter az M1-en kiemelte: a kormány jelenleg 900 ezer munkavállaló foglalkoztatását segíti az évi mintegy 135 milliárd forint támogatással. A program 2013-as indulása óta már több mint 300 milliárd forinttal csökkentek a munkáltatók terhei.

Együttműködési megállapodást kötött az MVM és a Megyei Jogú Városok Szövetsége. A cél, hogy eredményesebb legyen az energiahatékonyság javítására fordítható uniós források felhasználása. A megállapodás értelmében az MVM Zrt. 10 millió forintos támogatást nyújt a Megyei Jogú Városok Szövetségének.

Több mint a kétszeresére nőtt a Richter nyeresége tavaly. A gyógyszeripari vállalat 54 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, a 2014-es 25 milliárd után. A társaság éves árbevétele 365 milliárd forint volt, ami éves szinten 3,3 százalékos növekedés. Bogsch Erik vezérigazgató az InfoRádiónak nyilatkozva fontosnak nevezte a Richter piaci jelenlétének erősítését.

Magyarország terrorfenyegetettségéről és a déli határokon ismét erősödő migrációs nyomásról is tájékozódott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A zárt ülés után Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke közölte: nincs konkrét információ, hogy érdemben nőtt volna Magyarország terrorfenyegetettsége.

Franciaországban jelentős többséggel elfogadta a rendkívüli állapot további három hónapos meghosszabbításáról szóló törvényt a szenátus. A fokozott terrorfenyegetettséggel indokolt javaslatról február 16-án szavaz a parlament alsóháza. A képviselők jövő héten kezdik meg az alkotmánymódosítás egyik nemzetközileg is vitatott részének vitáját, amely megfosztaná francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélteket.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×