Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százmilliót szán a kormány a migránsok okozta mezőgazdasági károkra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter bízta meg, hogy százmillió forint keretösszeggel dolgozza ki az illegális bevándorlók által a déli országhatárnál okozott mezőgazdasági károk kompenzálására irányuló támogatási konstrukciót - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, kedden megjelent számában.

A közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a minisztert az Európai Unió működéséről szóló szerződés a mezőgazdasági ágazatban nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló rendelet alapján kérte fel a kormány.

A közlönyben megjelent Fazekas Sándor rendelete, amelyben az áll, hogy a termelő a mezőgazdasági kár kompenzálása céljából vissza nem térítendő, csekély összegű támogatásnak minősülő jövedelempótló támogatás igénybevételére jogosult.

Erre az a mezőgazdasági termelő jogosult, aki nyilatkozik arról, hogy a kárát illegális bevándorló okozta, valamint arról, mekkora az érintett termőföldterület, mi a hasznosításának módja, és hogy rendelkezik a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara által foglalkoztatott falugazdász igazolásával, illetve nem áll felszámolási, végelszámolási vagy adósságrendezési eljárás alatt.

A jövedelempótló támogatás mértéke szántóföld esetében legfeljebb 15 ezer forint hektáronként, míg ültetvények vagy szántóföldi és egyéb zöldségfélék - ideértve ezen növénykultúrák fóliás vagy üvegházi termesztését is - esetében legfeljebb 30 ezer forint per hektár - áll a közlönyben.