Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Moszkva határozottan elutasítja Merkel és Erdogan vádjait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Moszkva határozottan elutasította kedden a német kancellár és a török államfő vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő keddi moszkvai sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár előző napi ankarai nyilatkozatára reagált, illetve Recep Tayyip Erdogan török államfő interjújára, amelyet a Bloomberg hírügynökség közölt.

Peszkov leszögezte: nincsenek bizonyítékok, amelyek alátámasztanák a német kancellár azon kijelentését, hogy civil áldozatokat szednek az orosz légicsapások Szíriában. A nemzetközi jog szempontjából pedig helytelen és abszurd Erdogan kijelentése arról, hogy Oroszország megszállva tartja Szíria egy részét - mondta a szóvivő.

Hozzátette, két-három évvel ezelőtt nem lehetett hallani hasonló sajnálkozó kijelentéseket a terroristák szíriai támadásai idején, amikor ostromgyűrűbe fogták a szíriai hadsereg erőit és a törvényes hatalom képviselőit.

Peszkov ismételten arra szólított mindenkit, hogy "körültekintően és nagyon felelősségteljesen minősítsék" "az amúgy is nagyon törékeny szíriai helyzetet" és a rendezési folyamatot.

A szóvivő Erdogan vádjaira válaszolva emlékeztetett arra, hogy az orosz erők a törvényes szíriai hatalom kérésére tartózkodnak Szíriában, ezért szóba sem jöhet bármifajta orosz megszállás, amelyről a török elnök beszélt interjújában.

Peszkov említést tett az orosz-török viszonyról is, azt hangoztatva, hogy a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt évtizedekhez képest mélyponton vannak, és javításuk egyelőre nem tűnik lehetségesnek.

A török-orosz kapcsolatok a két ország szíriai szerepvállalásával kapcsolatos viták miatt romlottak meg, és mélypontra zuhantak, miután a török légvédelem november végén lelőtt egy, a szíriai légicsapásokban részt vevő orosz harci repülőgépet, azt állítva, hogy berepült a török légtérbe.