eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma

Nem vesz részt a köznevelési kerekasztal tanácskozáson a Pedagógusok Szakszervezete - a nap hírei

Közös célnak tartja a visegrádi együttműködés megerősítését a lengyel és a magyar kormányfő. Nem vesz részt a köznevelési kerekasztal alakuló ülésén a Pedagógusok Szakszervezete. Nem fogadják el a MÁV ajánlatát a vasutas szakszervezetek, de egyelőre nem jelentik be a sztrájkot.

Történelmi szövetségként jellemezte a lengyel-magyar kétoldalú kapcsolatokat a miniszterelnök. Orbán Viktor arról biztosította a lengyel kormányfőt, hogy Varsó számíthat Magyarország szolidaritására bármilyen kettős mérce alkalmazásával szemben. Hozzátette: budapesti egyeztetésükön Beata Szydlo-val közös célként határozták meg a visegrádi együttműködés megerősítését. A miniszterelnök bejelentette: megállapodtak arról, hogy a két ország keleti iparvidékét négysávos gyorsforgalmi úttal kötik majd össze.

Rendkívüli károkat okozna az Európai Uniónak a schengeni rendszer összeomlása - nyilatkozta külgazdasági és külügyminiszter a Daily Telegraph-nak. Szijjártó Péter a brit konzervatív napilapnak kifejtette: Schengen két elemre épül: az egyik, hogy nincs belső ellenőrzés, a másik pedig a külső védelem. Ha a második konszenzust nem tartják be, az nagyon könnyen az első lebomlásához is vezethet. Szijjártó Péter bírálta Görögországot, szavai szerint az Európai Unió déli határa védtelen a migránsok beáramlásával szemben.

Nem vesz részt keddre összehívott köznevelési kerekasztal tanácskozáson a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban azt mondta: egy sztrájkbizottság tagjaként az illetékes tárcával egy tárgyalássorozat végén járnak, amely február 12-én zárul le. Galló Istvánné hozzátette: ha nem kap megnyugtató válaszokat, a következő lépés a sztrájk lesz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete részt vesz a keddi tanácskozáson, de 6 pontban foglalta össze követeléseit a Köznevelési Kerekasztallal szemben. Mendrey László, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban arról beszélt: a meghívottaktól, a feladatkörtől és a kompetenciák tisztázásától teszi függővé, hogy részt vesz-e a kerekasztal további egyeztetésein.

Konstruktív szakmai munkát vár a köznevelési kerekasztaltól az új oktatási államtitkár. Palkovics László megjegyezte: a kedden kezdődő egyeztetésen szerkezeti, tartalmi kérdésekről, a pedagógusokat érintő szakmai ügyekről és a tanulói életút kérdéseiről tárgyalnak.

Nem fogadják el a MÁV ajánlatát a vasutas szakszervezetek, de egyelőre nem jelentik be a sztrájkot. Ha 2-3 napon belül nem lesz érdemi előrelépés, akkor viszont készek a munkabeszüntetésre - mondta a cégnél működő érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak. Meleg János arról beszélt, hogy a MÁV-csoport vezetése a hétfői egyeztetésen 2,2 százalékos alapbér-emelés javasolt, de a munkavállalói oldal 5 százalékos alanyi jogú alapbérfejlesztést szeretne, valamint a többi között középtávú megállapodást a kiszámítható vasutas életpálya érdekében.

A versenyképesség javításával indokolta a tervezett bürokráciacsökkentést a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János az M1-en azt mondta: az átalakítás legfőbb célja, hogy gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb legyen az ügyintézés. Hozzátette: a bürokráciacsökkentéssel megtakarított pénzt a rendszerben hagyják, és a maradók bérét 50 százalékkal emelik. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: nemcsak a bürokraták számát kell csökkenteni, hanem szükség van a jogszabályok egyszerűsítésére és az ügyintézési költségek csökkentésére is.

Nem jelenthet többletköltséget az utazóknak az agglomerációs közösségi közlekedés állami átvétele - hangzott el a nemzeti fejlesztési tárca, az érintett települések vezetői és országgyűlési képviselői egyeztetésén. Fónagy János parlamenti államtitkár Gyálon találkozott a főváros vonzáskörzetének helyi politikusaival. A megbeszélés résztvevői abban is egyetértettek, hogy a változás nem eredményezheti a menetrend romlását sem. Az államtitkár elmondta: a szentendrei, a gödöllői és a ráckevei HÉV elővárosi vasútként üzemel majd.

Olcsóbb lesz a benzin. A Mol szerdán 8 forinttal mérsékli a 95-ös üzemanyag nagykereskedelmi árát, a gázolajé nem változik. Az autósok a benzint 311, a dízelt pedig 303 forintos literenkénti átlagáron tankolhatják majd. A Portfolio gazdasági portál a nyersolaj, illetve a finomított termékek világpiaci árának csökkenésével magyarázza a mostani árváltozást.

Közös lépéseket tesz Ankara és Berlin a szíriai menekülthullám megállításáért. Ezt a török kormányfő mondta, miután Ankarában a német kancellárral tárgyalt. Angela Merkel megdöbbentőnek nevezte a szíriai kormányerők aleppói offenzíváját. Ahmet Davutoglu azt hangsúlyozta: közös diplomáciai kezdeményezésről jött létre megegyezés a szíriai kormányerők Aleppó elleni támadásának megfékezéséért.

Görögországban a február 15-i határidőre megkezdik működésüket a menekülteket fogadó regisztrációs központok az égei-tengeri szigeteken - közölte a védelmi miniszter. Panosz Kammenosz arról is beszélt: Athén a kontinensen befejezi két, úgynevezett áthelyezési központ felállítását is. A belügyminisztérium vállalta, hogy időben kiképzi a személyzetet, hogy képes legyen a migránsok regisztrálására.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×