eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rogán: Tovább kell lépnünk a határok védelmén

A megnőtt terrorkockázat miatt további intézkedésekre van szükség - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Migrációkutató Intézet A migráció biztonságpolitikai kockázatai és kezelésének lehetőségei című konferenciáján. Simicskó István honvédelmi miniszter pedig beszédében úgy fogalmazott: olyan döntésekre van szükség, amelyek valódi mozgásteret adnak a kormánynak, hogy meg tudják védeni a magyar embereket.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint nem tagadhatja azt senki, hogy az elmúlt egy évben Európában alapvetően megváltozott a biztonsági helyzet.

A magyar kormány minden ülésén kiemelt helyen foglalkozik az illegális bevándorlás kérdéseivel - mondta Rogán Antal, aki hozzátette, szükség van a mindennapok biztonságát megerősítő törvényhozási lépésekre.

"Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy ma az európai helyzet azt kívánja meg, hogy Magyarországon is továbblépjünk a határok védelmén. Ez ugyanis csak egy első lépés volt a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében. Szükség van továbbiakra is. Ahogy megnőtt a terrorkockázat, a terrorfenyegetettség egész Európa területén, ennek lesznek következményei Magyarországra nézve is. A rendőri vezetők szerte Európában arra figyelmeztetnek ma, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás eredményeként terrorcselekmények sokasága következhet a következő hónapokban, sőt, a következő években" - fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője.

Rogán Antal az alaptörvény módosításával kapcsolatban kialakult vitát nonszensznek nevezte.

"A parlament döntésére hosszú viták után azért is szükség volt, hogy a rendőrök mellett katonákat is vezényelhessünk a magyar határok védelmére. Azt gondolom, hogy önmagában az a vita, ami kialakult arról, hogy a magyar határokat - amelyek az Európai Unió közös határai - a rendőrök mellett katonák is védelmezhessék, ha belegondolunk, ez egy nonszensz vita. Ez lenne a természetes. Az lenne a normális, ha Magyarországnak van hadserege, vannak katonái, akkor azok, amikor a biztonságunkról van szó, akkor mindent megtehessenek, ami a biztonság érdekében szükséges, természetesen utólagos elszámoltatási kötelezettséggel" - mondta Rogán Antal.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője bízik abban, hogy a parlament az ellenzék támogatásával felelős döntést hoz, de ha nem, akkor a kormány az emberekhez fordul.

Simicskó: Minden eszközzel küzdeni kell a terrorizmus ellen


Simicskó István honvédelmi miniszter elmondta, minden eszközzel küzdeni kell a terrorizmus ellen.

"Aki ezt ellenzi, az az emberek, és elsősorban a magyar emberek biztonságát teszi kockára. Igenis küzdenünk kell minden erővel, minden eszközzel a terrorizmus ellen. Ha van egy jól felszerelt, jól képzett Magyar Honvédségünk, létrehoztunk egy Különleges Műveleti Ezredet, megerősítjük a katonai rendészetet, akkor kérdezem, hogy miért nem lehet a magyar emberek biztonságát nekik is garantálni? A Magyar Honvédségnek vannak felkészített erői, akik egyébként a világ számos pontján Afganisztántól Irakig pontosan a nemzetközi terrorizmus ellen harcolnak és küzdenek. Milyen sajátos és érdekes az a helyzet, hogy ma jelenleg ezt itthon nem tehetik meg" - fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Simicskó István hozzátette, a Magyar Honvédségnek igenis szerepe van a biztonság garantálásában.

"Nem a magyar emberek ellen, hanem a magyar emberek érdekében, a magyar emberek védelmében kell a Magyar Honvédség erőit is a rendőri erőkkel, a terrorelhárító erőkkel karöltve felvértezni, hogy igenis garantálják a magyar emberek biztonságát" - mondta Simicskó István.

A miniszter szerint fel kell zárkózni az európai joggyakorlathoz, erről az ellenzék képviselőivel is egyeztettek.

Simicskó István hangsúlyozta a Fidesz szerint az emberek biztonsága mindennél többet ér, és ha az "ellenzék megköti a kezüket", a magyar emberek biztonsága akkor sem szenvedhet csorbát.

Hanganyag: Gödöllei Anna

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×