eur:
393.35
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Az oktatásban is nyílt kormányzást tart szükségesnek a miniszterelnök - a nap hírei

Hétfőn dönt a Pedagógusok Szakszervezetének vezetősége arról, hogy részt vesz-e a köznevelési kerekasztal tanácskozáson. A tervek szerint 2019 szeptemberére készül el a 3-as metró felújítása.

A kormányfő arra számít, hogy a köznevelési kerekasztal egyeztetésein meg tudják oldani az érintettek a gondokat. Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában azt mondta: a kabinet a nyílt kormányzás híve, ezért az oktatásban is mindenki véleménye fontos. Úgy vélte: a mostani irány jó, a 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni, mert akkor pénzügyileg és szakmailag is csődben volt az oktatás. Hozzátette: a mostani vita középpontjában a gyermeknek kell állnia. Orbán Viktor a tervezett alkotmánymódosításról megismételte: Európa terrorfenyegetettsége miatt minél több országban a kormányok rendelkezésére kellene bocsátani a szükséges eszközöket.

A tankerületek 91 százalékában már lezajlottak a köznevelési konzultációk - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca tájékoztatása szerint a megbeszéléseken 182 helyszínen 1996 iskola képviselői vettek részt. A fórum célja, hogy a tárca a minél szélesebb körből összegyűjtött javaslatokat hasznosítsa a február 9-ére összehívott köznevelési kerekasztal munkájában.

A gyermekek állnak a pedagógusok tiltakozásának középpontjában - hangsúlyozta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az érdekképviselet országos vezetősége hétfőn dönt arról, hogy részt vesz-e a keddre összehívott köznevelési kerekasztal tanácskozáson. Megismételte: a mostani tiltakozásokhoz elsősorban a diákok és a pedagógusok túlterheltsége vezetett, illetve az, hogy nem kaptak érdemi választ a kormányzattól az általuk felvetett problémákra. Emlékeztetett arra, hogy a sztrájkbizottság korábban a Közoktatás-politikai Tanács visszaállítását követelte.

A tervek szerint 2019 szeptemberére készül el a 3-as metró felújítása. Tarlós István szokásos heti sajtótájékoztatóján arról beszélt: elkészült a vonal infrastrukturális felújításának ütemterve. Hozzátette: a 3-as metró felújított szerelvényei már korábban, 2019 nyarán forgalomba állhatnak. Kérdésre válaszolva közölte: az Európai Unió egyelőre nem hagyta jóvá az infrastrukturális felújítási projekt támogatását. Tarlós István ugyanakkor elképzelhetetlennek nevezte a felújítás csúszását. A főpolgármester közölte, az agglomerációs közlekedés állam általi visszavételéről szóló alap-megállapodás várhatóan február 17-ig megszületik.

Még ebben a ciklusban újjáépül a budavári lovarda, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső - közölte a Miniszterelnökség államtitkára. L. Simon László az Országgyűlés Kulturális bizottságának ülésén beszélt erről. Már kormánydöntés született arról, hogy 1,5 milliárd forintot szán a kormány a projekt előkészítésére. 2 milliárdból épül meg a lovarda, 3,6 milliárdból a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső. A minisztériumok várba költöztetéséről az államtitkár azt mondta: a Karmelita kolostor nagy része régóta irodaként működik, a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő székhelye szintén számos irodának ad otthont. Még ebben a ciklusban megnyílik új helyén a Nemzeti Táncszínház, ami új lendületet ad a Millenáris Parknak.

Az év második felére a Városliget megújításának minden tervét bemutatják - jelentette be a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László azzal összefüggésben beszélt erről az M1-en, hogy a második szakaszába lépett a Néprajzi Múzeum tervezési pályázata. A szépművészeti Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott: az építészeknek 20 ezer négyzetméternyi tartalmat kell a környezetbe illő, a szükséges funkciókat ellátó módon megtervezniük. Az épületnek igazodnia kell a Magyar Zene Házához és az új Nemzeti Galériához.

Megállapodott az Astra Biztosító kötelező gépjárműfelelősség biztosítás magyarországi károsultjainak kifizetéséről a Magyar Biztosítók Szövetsége és a román biztosítási garanciaalap. Az egyéb károsultak március 3-ig adhatják be igényüket a román garanciaalaphoz. Célszerű a kárkifizetési kérelmet, például díj-visszatérítési igénybejelentéseket is ugyanígy megtenni- közölte a Magyar Nemzeti Bank. Magyarországon a MABISZ méri fel és fizeti ki a kárt azoknak, akiknek ezt még térítették meg.

Sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt 11 emberrel szemben emelt vádat az úgynevezett Quaestor-ügyben a Fővárosi Főügyészség. A vádirat alapján Tarsoly Csaba és társai 2007-től egy 47 társaságból álló bűnszervezetet hoztak létre a befektetők pénzének eltulajdonítására. A szervezet tagjait könyvelők, informatikusok és más vezető beosztású alkalmazottak segítették, az ő feladatuk volt egyebek mellett a felügyelet megtévesztése. A szervezet csalást is elkövetett azzal, hogy a Quaestor csoport tényleges fizetésképtelen helyzetéről a befektetőket megtévesztve vállalati kötvényeket értékesített.

Február 12-én Kubában találkozik a pápa és az orosz pátriárka. Az egyeztetésen a Vatikán és az orosz ortodox egyház kapcsolatának jövőjéről születik megállapodás. Ez lesz a katolikus és az orosz ortodox egyház vezetőjének első találkozója azután, hogy 1054-ben szakadás következett be a nyugati és a keleti kereszténység között. A pápa a február 12-e és 18-a közötti mexikói látogatása előtt, a havannai repülőtéren találkozik majd az orosz egyházfővel. A nyilatkozatot is ott írják alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×