Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meglesz a böjtje a téli tavasznak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem tekinthető szélsőségesnek a jelenlegi enyhe idő, viszont hosszabb lesz az idén a tél - mondta a szakértő. A februáriból a nyári időjárásra nem lehet következtetni, de tavasz csak áprilisban várható.

"Azt lehet mondani, hogy ez átlagos időjárás, nemcsak az enyheség, hanem az átlagosnál hidegebb idő is előfordult januárban, az elmúlt hetekben volt részünk nagyon hideg és enyhe időben is. A változékonyság jellemző a térségünkben a téli időjárásra. Az, hogy február most éppen ilyen enyhén indul, egy dolog, a folytatás lesz érdekesebb, ugyanis február szokott lenni a leghidegebb hónapunk" - mondta a meteorológus.

Természetes folyamat az is, hogy megdőlnek a rekordok, nem nagy mértékben haladja túl a hőmérséklet azokat az értékeket, amiket már a múltban is mértek. A rekordok megdőlése tehát hozzátartozik az időjáráshoz. És ez csak most van, az elmúlt napokban nagyon hideg volt - tette hozzá Török László.

A meteorológus elmondta: "azt még vizsgálják, hogy az El Nino-jelenség, a Csendes-óceánban zajló extrém melegedési folyamat milyen mértékben befolyásolja Magyarország időjárását. Tőlünk ez nagyon messze van, a térségben komoly problémákat okoz, nálunk ettől nem kell tartani, de van jó néhány olyan éghajlati jelenség, ami sokkal inkább hat az időjárásunkra. Szinte a közelünkben van Szibéria, ahol a felhalmozódó nagy mennyiségű hó okozhatja akár azt, hogy extrém hideg időjárás várható a Kárpát-medencében."

Török László szavai szerint a mostani enyhe időjárásból hosszabb távú, nyárra vonatkozó következtetést nem lehet levonni. A közeljövőre azonban igen; a klíma-előrejelzések szerint a február enyhe lesz és csapadékos, de nagy valószínűséggel meglesz ennek a böjtje; a március viszont hűvösebbnek és szárazabbnak ígérkezik, mint szokott lenni. A tél el fog húzódni, tovább tart, mint várjuk, hiszen március közepétől ki szokott tavaszodni, most úgy tűnik, hogy csak az április hozza meg a tavaszi időt.

Hanganyag: Gödöllei Anna