eur:
394.19
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Még nem tudni, kiket hívnak meg a közoktatási egyeztetésre

A következő napokban küldik ki a meghívókat azoknak a szervezeteknek, amelyek részt vesznek majd a Köznevelési Kerekasztal munkájában. A hét végéig országszerte mind a 198 tankerületben lezajlik a köznevelési konzultáció, amelynek célja, hogy minél pontosabban és szélesebb körben gyűjtse be a tárca az iskolák észrevételeit, javaslatait - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

"Igyekszünk mindenkit meghívni, aki a köznevelésben érdekelt."

Ezt mondta az InfoRádiónak Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Egyelőre azonban ennyi az összes, amit tudunk arról, hogy kik kapnak meghívást a jövő heti egyeztetésre. 

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint a kormány azokkal kell, hogy tárgyaljon, akik elindították a tiltakozáshullámot.

"Ha a kormány valódi párbeszédet szeretne, akkor azokkal kell tárgyalni, akik ezt a kezdeményezést megtették, hiszen ők voltak kellően bátrak, hogy a szakmai függetlenségüket, az egzisztenciájukat kockáztatva fel merték emelni a szavukat."

A január elején nyílt levélben tiltakozó miskolci Hermann Ottó Gimnázium tantestülete szerda délután fáklyás felvonulást tart, a kezdeményezéshez több vidéki város iskolája csatlakozott.

A Pedagógusok Szakszervezete a legnagyobb szakszervezeti képviselet, ők vélhetően meghívást kapnak majd a kerekasztalra. Galló Istvánné, a szervezet elnöke azt mondta: a meghívottak és a tárgyalási feltételek, körülmények ismeretében döntenek arról, hogy részt vesznek-e az egyeztetésen.

"Ebben a pillanatban azt látom, hogy ez egy nagyon komoly időhúzás, ahogy ez az országjáró turné is. Azt gondolom, hogy ők nagyon pontosan tudják, mi van a közoktatásban, és úgy tűnik, nem nagyon akarnak ellene tenni, csak látszatintézkedéseket."

A szakszervezetek tehát alapvető változtatásokat sürgetnek, Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár viszont hangsúlyozta: a kormány a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény mentén, elsősorban rendeleti korrekciókban gondolkodik.

"Azokon az egyeztetéseken, ahol a szakmai szervezetek konstruktív, a jelenlegi törvényi szabályozás mentén, javaslatokkal állnak elő, amelyekkel valóban tudunk egyszerűsíteni, ott tudtak közeledni az álláspontok. Vannak olyan, kardinális kérdést érintő változtatási javaslatok, amelyeket újra meg kell vitatni."

Sipos Imre hozzátette: minden észrevételt megfontolnak az egyeztetések során.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×