Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kósa Lajos: Salgótarján helyzete drámai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A megyei jogú városok közül Salgótarján helyzete drámai, költségvetési szempontból nagyon rossz; a nógrádi megyeszékhely arányait tekintve az egyik legeladósodottabb város - mondta Kósa Lajos szerdán a városban tartott sajtótájékoztatón.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) korábbi elnöke kifejtette: az adósságállomány konszolidálásával a szövetségben lévő városok egy részének költségvetése szufficitessé vált, vagyis bevételei meghaladják a kiadásokat, és fejlesztésekre is marad forrás, de Salgótarján nem ilyen. Salgótarjánnak már 2015-re jelentős vesztesége volt, és az adatokból látszik, hogy 2016-ban ez fokozódni fog, ami tarthatatlan - mondta Kósa Lajos.

A fideszes politikus a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a salgótarjániaknak kreatív vezetőt kell választaniuk, mert ha nem lesz trendforduló, azon nagyvárosok közé fog tartozni, amelyek tartós lejtmenetben vannak.

Salgótarjánban a 2014 októberében megválasztott szocialista polgármester, Dóra Ottó tavaly novemberben bekövetkezett halála miatt tartanak időközi polgármester-választást február 28-án.

Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy ha "fantáziátlan városvezetés díjat hirdetnénk", akkor Salgótarján messze a legesélyesebb arra, hogy ezt elnyerje, mert nem látszottak tervek, ötletek a fejlesztésre az elmúlt időszakban. Ez azért baj, mert a kormány a 21-es főutat meg tudja csinálni, de a salgótarjániak helyett senki nem tudja kitalálni, hogy mi legyen a városukkal - fűzte hozzá.

Salgótarján a rendszerváltás után nem tudta újrapozícionálni magát, és bár 2006 után 20 milliárd forintnyi fejlesztési pénz érkezett a városba, ez nyilván nem volt elég egy 1990-től halmozódó deficit pótlására - fejtette ki a politikus, hozzátéve, hogy "bár a szocialisták fellegvárának számít politikai értelemben Salgótarján, ahhoz képest, amikor a szocialisták kormányon vannak, akkor ezt nem tudják támogatásra, programra, fejlődésre váltani".

Simon Tibor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje azt tette szóvá a sajtótájékoztatón, hogy a csődközeli helyzetbe került város önkormányzatának még mindig nincs 2016. évi elfogadott költségvetése, így a közvélemény nem ismerheti az idei terveket. Ugyanakkor a novemberben a költségvetési helyzet javítására létrehozott munkacsoport több javaslatot is megfogalmazott.

A kormánypártok jelöltje ezt ismertetve sorolta többek között a helyi adók felülvizsgálatát, kiterjesztését magánszemélyekre, a közművelődési, sportcélú kiadások, csökkentését, a helyi tömegközlekedés átalakítását, óvodai csoportok megszüntetését.

Nem lehet megtenni Salgótarján lakosságával, intézményeivel, hogy ne beszéljünk nyíltan arról, mi a költségvetésből adódó helyzet, mi várható, nem lehet megtenni, hogy egy választási kampányra hivatkozva nem terjesztik be a költségvetést - mondta Simon Tibor.

Tóbiás: a Fidesznek bocsánatot kellene kérnie Salgótarjántól

Tóbiás József szerint a Fidesznek bocsánatot kellene kérnie Salgótarjántól, amiért nyolcéves városvezetésük alatt leépült a főiskola, megszűntek a gyárak, és csak a közmunka maradt; mérhetetlen adósságot halmoztak fel, és a kormánytól kért segélyekkel lélegeztető gépen tartották a várost.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán a városban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Salgótarján polgármester-választásra készül, amelynek tétje, hogy a 2014 előtti, Fidesz-KDNP-s városvezetés által létrehozott romok után valódi építkezés indul-e.

Amikor a salgótarjániak újra az urnák elé járulnak, arról szavaznak, milyen irányba menjen a város, mert a választás az MSZP, illetve a Fidesz-KDNP jelöltje között fog eldőlni, ez pedig két világ, két gondolkodásmód - fogalmazott. Hozzátette: a baloldal jelöltje, Fekete Zsolt a novemberben elhunyt Dóra Ottó értékrendjét akarja továbbvinni, a salgótarjániak hétköznapjainak biztonságát akarja megteremteni.

A pedagógusok országos tüntetésére utalva Tóbiás József kitért arra, hogy a kormánypártok salgótarjáni polgármesterjelöltje annak a Kliknek a városi vezetője volt, amelyik elvette az önrendelkezést a pedagógusoktól.

Kiemelte: egy önkormányzat a kormány támogatása nélkül is tud működni, ha jól gazdálkodik az uniós forrásokkal. Ez nem a kormány kegye, ez európai uniós tagságunkból fakad; a Fidesz vehet stadiont, focicsapatot, földet, de várost nem - fogalmazott.

Salgótarjánt 2006 és 2014 között Fidesz-KDNP többségű önkormányzat irányította, 2014-ben a baloldali összefogás nyerte a választást. A február 28-i időközi választást Dóra Ottó szocialista polgármester halála miatt kellett kiírni a nógrádi megyeszékhelyen.