eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Balog összehívja a köznevelési kerekasztalt - a nap hírei

A jövő hétre összehívja a köznevelési kerekasztalt az emberi erőforrások minisztere. Kiemelt figyelmet fordít a magyar kormány Indonéziára, a térség egyetlen G20-as országára. Közzétette az uniós szabályozási reformtervekről szóló javaslatcsomagot az Európai Bizottság. A nap hírei 2016. február 2-án, kedden.

A jövő hétre összehívja a köznevelési kerekasztalt az emberi erőforrások minisztere - erősítette meg köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Sipos Imre az InfoRádiónak azt mondta: a fórumra meghívott szervezetek köréről a tárcavezető dönt. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Inforádióban arról beszélt, hogy a következő napokban küldik ki a meghívókat azoknak a szervezeteknek, amelyek részt vesznek majd a testület munkájában. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szintén az Inforádióban közölte: a közoktatáspolitikai tanács visszaállítását akarták elérni, nem a kerekasztal tanácskozást, ezért a meghívó tartalmától teszik függővé, hogy részt vesznek-e az egyeztetésen. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke korábban úgy vélte: a fórum újabb megosztási kísérlet mindaddig, amíg nem kap meghívást minden érdekelt és érintett.

 

Az idén is 750 millió forintot biztosít a kormány a háziorvosipraxis-pályázatokra. Az egészségügyért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban elmondta: a betöltetlen körzetek esetében 6-8 millió forint a támogatás, a praxisvásárláshoz maximum négy millió forinttal járul hozzá a program. Beneda Attila emlékeztetett arra, hogy 500 millió forintot különített el a tárca a tartósan üres háziorvosi praxisok betöltésére, 250 milliót pedig praxisvásárlásra. A pályázati feltételek nem változtak.

 

Február elején érkeznek a megemelt juttatások az egészségügyben és a szociális szférában dolgozóknak - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence azt mondta: az idén 12,8 milliárdot szán erre a kormány. Hozzátette: havi 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek a szakvizsgázott fiatal orvosok is, amely hatására a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok pedig rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak.

 

Kész a többi vasutas szakszervezettel közös sztrájk meghirdetésére a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, ha bértárgyalások nem vezetnek eredményre a MÁV-csoporttal. A szakszervezeti tájékoztatás szerint a munkavállalói oldal 5 százalék alanyi jogú alapbérfejlesztést, 2,7 százalék differenciált bérfejlesztést, valamint középtávú megállapodást követel a kiszámítható vasutas életpálya és az egyes vasúti munkakörökben kialakult kritikus létszámhiány mérséklésére.

A munkavédelmi hatósághoz fordul a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, ha megkezdődik a létszámleépítés.  Nemes Gábor, a szervezet elnöke az InfoRádióban úgy vélte: már jelenleg is szabálytalan és esetenként életveszélyes munkakörülmények között dolgoznak munkatársai, mert nincs elég karbantartó. Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban úgy reagált: nincs kockázata a létszámcsökkentésnek.

 

Kiemelt figyelmet fordít a magyar kormány Indonéziára, a térség egyetlen G20-as országára - jelentette ki Jakartában a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az indonéz pénzügyminiszterrel folytatott tárgyalása után hangsúlyozta: Magyarország kész hozzájárulni Indonézia gazdaságfejlesztési céljainak megvalósításához. A két tárcavezető egyetértett abban, hogy a már meglévő, eredményes vízügyi együttműködés mellett leginkább a környezetbarát és innovatív technológiák, az infrastruktúra-fejlesztés, a tudásalapú iparágak, az infokommunikációs és távközlési, illetve gyógyszeripari termékek, valamint az élelmiszer-feldolgozás és turizmus területén alakítható ki szorosabb együttműködés.

 

Magyarország és Horvátország érdeke is a stratégiai együttműködés - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, miután a horvát diplomácia vezetőjével egyeztetett. Szijjártó Péter kiemelte: a magyar-horvát kapcsolatok soha nem voltak olyan rosszak, mint most, ezért a két kormány feladata az, hogy kimozdítsa ezt erről a mélypontról. Miro Kovac külügyminiszter hangsúlyozta: Horvátország intenzív együttműködést akar Magyarországgal és a visegrádi négyekkel, ezért nem kerüli meg a problémákat. Hozzátette: országa kész a szükséges egyeztetésekre a migránshullám esetében is.

 

Cselekvési tervet mutatott be a terrorizmus finanszírozásának felszámolására az Európai Parlament ülésén az Európai Bizottság. A terv a terroristák pénzmozgását követve azok támogatóinak és kedvezményezettjeinek azonosítására összpontosít és hatékonyabbá teszi a hírszerző szervezetek pénzügyi információinak megosztását. Emellett új, az eddiginél szigorúbb adatvédelmi egyezményt fogadott el az Európai Unió és az Egyesült Államok. A szerződést az októberben érvénytelenített megállapodás helyett hagyták jóvá a felek.

 

A brit miniszterelnök szerint jelentős módosításokat tartalmaz az uniós szabályozási reformtervekről közzétett javaslatcsomag. A kormányzó brit Konzervatív Párt unió-szkeptikus szárnyának vezetői ezzel nem értenek egyet. David Cameron arról beszélt: ha sikerül végleges megállapodásra jutni, akkor a kormány a brit uniós tagság fenntartását támogatja majd a tervezett népszavazás kampányában. A javaslatcsomag több területen engedményeket tesz Londonnak. Ezek közé tartozik például a külföldi uniós munkavállalók nagy-britanniai szociális ellátásának kérdése.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×