eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

OH: megjelentek az egyszerűsített tanfelügyeleti kézikönyvek

Az Oktatási Hivatal közzétette honlapján az egyszerűsített és csökkentett adminisztrációt tartalmazó, idei tanfelügyeletet és önértékelési feladatokat is szabályozó, módosított tanfelügyeleti és önértékelési kézikönyveket.

A hivatal hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben rögzítette: a korábbi eljárásrendi szabályokhoz képest változás, hogy a pedagógusok önértékelését nem két, hanem ötévente kell majd elvégezni.

Az önértékelést az érintett pedagógus végzi, amelyhez információt adnak a munkatársai által kitöltött kérdőívek. Ezekből az eddigiekhez képest már elegendő lesz akár kettő, az intézményvezető és az érintett pedagógus által kiválasztott egy-egy pedagógus felkérése is.

A pedagógus és vezető önértékelésekor főszabály szerint nem kell szülői, a középfokú intézménynél, kollégiumnál pedig a tanulói kérdőíveket kitölteni. Ez alól kivétel lehet az, amikor a köznevelési intézmény szülői vagy diákszervezete kifejezetten igényli és kezdeményezi a pedagógusok esetében a kérdőívek kitöltését - írták a miniszteri döntést ismertetve.

Az eddigiekben a pedagógus és a vezető önértékelésének hangsúlyos eleme volt az önértékelt kollégával való interjú elkészítése. Változás, hogy az interjú kérdéseinek feltételére csak abban az esetben van szükség, amennyiben azok új információval szolgálhatnak a pedagógusról.

A fenti változások mellett néhány esetben módosultak, egyszerűsödtek az önértékelés szülői, vezetői kérdőívei, amelyeket az önértékelési kézikönyvek mellékletében találhatnak meg az érintettek.

Csökkennek az eljárásokban résztvevő mesterpedagógus szakértők adminisztrációs terhei is. Az idei tanfelügyeleti látogatások során a szakértőknek nem kell majd elkészíteniük és feltölteniük az Oktatási Hivatal által működtetett informatikai felületre a tanfelügyeleti látogatás ütemezését és tartalmát összefoglaló forgatókönyvet, valamint a tanfelügyelet részletes eredményének rögzítésére szolgáló adatgyűjtő lapot (korábban jegyzőkönyvet).

Ezek helyett az informatikai felületre a szakértőknek egy rövid (1-2 oldalas), egyszerű jegyzőkönyvet kell majd csak feltölteniük, így a látogatás napja kevésbé lesz feszített, az adminisztráció mennyisége csökken, több idő marad a lényegi, szakmai kérdésekre.

A miniszter döntött arról is, hogy meghatározott esetekben a minősítés naptári évében, illetve az azt követő legalább három naptári évben nem kerül sor pedagógusként történő tanfelügyeleti látogatásra.

A változásokról az érintett köznevelési intézményeket, a tanfelügyeleti tervből törölt pedagógusokat és a szakértőket az Oktatási Hivatal elektronikus levélben értesítette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×