eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarországon lesz az eucharisztikus világkongresszus - a nap hírei

Valamennyi képviselő határidőre leadta vagyonnyilatkozatát. Visszavonta népszavazási kezdeményezését a megyeváltásról Nagykőrös.

Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló határidőre leadta saját és vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyerekeinek vagyonnyilatkozatát. A dokumentumok hétfőtől nyilvánosak a parlament honlapján. A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek határidőben eleget tettek más tisztségviselők is, így többek között az Állami Számvevőszék elnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke, a legfőbb ügyész, valamint a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a Médiatanács elnöke. A tisztségviselők vagyonnyilatkozata is hétfőtől érhető el a parlamenti honlapon.

Ingatlanvagyona változatlan, banki tartozása viszont csökkent Orbán Viktor miniszterelnöknek a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint. A kormányfő a honlapján közzétett adatok szerint 5 és fél millió forint bevételre tett szert könyvkiadásból. Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége továbbra sincs Orbán Viktornak.

Magyarországon rendezik meg a következő eucharisztikus világkongresszust 2020-ban - jelentette be Ferenc pápa az 51. kongresszust lezáró szentmisére küldött videoüzenetében a Fülöp-szigeteken. A katolikus egyház tanítása szerint az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg. Magyarország második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisén a Hősök terén félmillió hívő vett részt. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az M1-nek úgy nyilatkozott: óriási jelentősége van annak, hogy Budapesten rendezik meg a következő eucharisztikus világkongresszust.

Hétfőtől az ország összes tankerületében folytatódik a köznevelési konzultáció. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a cél, hogy a tárca megismerje és hasznosítsa a köznevelési kerekasztal munkájában az iskolák tapasztalatait. Emlékeztetett arra, hogy széles körű párbeszéd kezdődik a köznevelési kerekasztallal. Korábban oktatási szervezetek is kifogásolták az irányokat, valamint két középiskola, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium is nyílt levelet tett közzé a közoktatás helyzetéről. Szombaton az LMP helyi oktatási kerekasztalok működtetését javasolta, amelyek a túlzott központosítás ellensúlyai lehetnének.

Vitát kezdeményez az Országgyűlés illetékes bizottságában az igazságszolgáltatásról a Fidesz. Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő úgy vélte: az embereket felháborítja a vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentő ítélet, valamint Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés. Hangsúlyozta: a Fidesz tiszteletben tartja a bírói függetlenséget, de az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is érvényt kíván szerezni. Az MSZP szerint nem a független bíróságok, hanem a legfőbb ügyész elszámoltatására lenne szükség. A Jobbik azt javasolta: az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a közelmúlt bírósági döntései mellett a Fidesz korrupció-gyanús ügyeit is tárgyalja.

Mégsem vált megyét Nagykőrös. A Pest megyei település önkormányzata visszavonta erre vonatkozó népszavazási kezdeményezését. Nagykőrös Bács-Kiskun megyéhez csatlakozott volna, de a város vezetése abban bízik, hogy a Közép-magyarországi régió szétválasztásáról született kormányhatározat révén okafogyottá válik a népszavazási kérdés. Körtvélyesi Attila alpolgármester azt mondta: a döntés reményeik szerint az uniós fejlesztési források kedvezőbb elosztását jelentheti majd.

Több mint tízezer, kísérő nélkül útra kelt kiskorú menekült tűnt el Európában az elmúlt másfél-két évben az Europol becslései szerint. Brian Donald, a szervezet egyik tisztségviselője egy brit lapinterjúban elmondta, hogy az érintett gyerekeknek teljesen nyoma veszett, miután regisztrálták őket az európai hatóságok. A kiskorúak fele Olaszországban tűnt el. A hágai székhelyű szervezet attól tart, hogy közülük többen a szervezett bűnözés áldozataivá válhattak.

Összesen mintegy ötvenezer, vagyis évente 12 ezer 500 menekültet toloncolna ki Ausztriából 2019-ig a belügyminisztérium. A tárca álláspontja alapján a fő szempont, hogy kevesebb menekült legyen Ausztriában. A menekültekkel szemben gyorsított lesz a kitoloncolási eljárás. Közben német lapértesülés szerint az év végéig 400 ezer menedékjogi kérelmet utasít el a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×