Ferenc pápa megörvendeztette Magyarországot

InfoRádió / MTI
2016. január 31. 22:25
Ferenc pápa vasárnapi bejelentése szerint 2020-ban Magyarország rendezheti a következő eucharisztikus világkongresszust. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a tanácskozás helyszíne. A Jobbik közleményben üdvözölte a kongresszus helyszínválasztását.

A katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg. Az 51. eucharisztikus kongresszus vasárnap ért véget a Fülöp-szigeteki Cebuban, ahol Ferenc pápa több százezer hívő előtt videoüzenetben jelentette be, hogy a következő eseményt Budapesten szervezik.

A Fülöp-szigeteki kongresszuson tíztagú magyar küldöttség vett részt: Erdő Péter vezetése mellett jelen volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök és Székely János esztergom-budapesti segédpüspök.

Erőd Péter az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva elmondta, a budapesti kongresszus "bemutatkozás a világ előtt és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is". A bíboros beszélt a kongresszust megelőző négyéves felkészülés fontosságáról is, amelynek során meghatározzák a rendezvény pontos témáját, teológiai bizottságot alakítanak, vallásos, felkészülő összejöveteleket szerveznek majd.

Soltész Miklós ugyancsak az M1 aktuális csatornán hangsúlyozta: Magyarországnak az lesz a feladata, hogy minél több embert fogadjon minél több országból és minél nagyobb szeretettel.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében örömtelinek nevezte a következő kongresszus magyarországi megrendezését, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az esemény alkalmából a katolikus egyházfő is Magyarországra látogat.

Magyarország 2020-ban második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. nemzetközi eucharisztikus kongresszus záró, a Hősök terén bemutatott szentmiséjén félmillió hívő vett részt.