eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Indonéziában tárgyal Orbán Viktor - hírösszefoglaló

Háromnapos hivatalos látogatásra Indonéziába utazott Orbán Viktor miniszterelnök. A delegációban részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági, Seszták Miklós fejlesztési és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A magyar és az indonéz kormány képviselői egyebek között felsőoktatási, kereskedelmi együttműködési megállapodásokat írnak alá.

Elvárja Magyarország, hogy a magyarokat sehol se érje hátrányos bánásmód nemzetiségük vagy állampolgárságuk miatt - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: az új román kormánnyal megkezdett párbeszéd elvezethet a legkényesebb kérdések megoldásához is.

Budapesten ülésezik a hétvégén a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség. A találkozón döntenek a testület tagjai a 2021. évi világbajnokság helyszínéről. Vasárnap este a Vigadóban köszöntik az elmúlt év legjobb sportolóit, igaz, sokan hiányoznak majd, így a magyarok közül például Hosszú Katinka, valamint Cseh László is, mindketten Luxemburgban versenyeznek.

Részt vesz a köznevelési kerekasztalon a Pedagógusok Szakszervezete is - írta a Magyar Idők. A lap beszámolt arról, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken egyeztetett több érdekvédelmi szervezettel. A köznevelési kerekasztal elindításával a tárca célja az, hogy őszinte és nyitott fórumot teremtsen a közneveléssel összefüggő felvetések megtárgyalásához.

Három témában indít konzultációt a Jobbik. *Vona Gábor pártelnök évértékelő rendezvényén 2016 fő feladatának nevezte párbeszédet indítani a korrupcióról, az egészségügy és az oktatás helyzetéről a civilek, a szakmai és az érdekképviseletek bevonásával.

Helyi oktatás kerekasztalok működtetését javasolja az LMP. A kerekasztalok helyi szinten orvosolhatnák a közoktatás működésével összefüggő problémákat, tagjai lennének a pedagógusok, a diákok, a szülők, a szakszervezetek, a civil szervezetek, valamint az önkormányzatok.

Egyre több európai ország számol be kiterjedt influenzajárványról - derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ jelentéséből. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint Magyarországon egyelőre lassan terjed a vírus, az év harmadik hetében nagyjából 10 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a védőoltást még mindig érdemes beadatni.

Szakértői tanácskozást hívott össze hétfőre az Egészségügyi Világszervezet vezetősége a robbanásszerűen terjedő zikavírus miatt. A találkozón döntik el, ki kell-e hirdetni a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot. Guatemalában november 23-án regisztrálták az első, zikavírussal fertőzött beteget, a járványügyi hivatal összesítésében pedig már 105 betegről adott hírt, és feltehetően háromszor ennyien lehetnek még, akik megbetegedtek, de még nem fordultak orvoshoz.

Mintegy 60 millió eurót ajánl fel Ausztria a menekülteket helyben támogató segélyprogramokra, elsősorban a szíriai menekültek megsegítésére - közölte az osztrák kancellári hivatal. A felajánlás legnagyobb részét az Európai Unió szíriai válságalapjának, és az ENSZ Világélelmezési Programjának juttatja az ország.

Csak közvetítőkön keresztül tárgyalnak majd egymással a genfi békekonferencián a szíriai kormány és az ellenzék képviselői. A legfontosabb szíriai ellenzéki ernyőszervezet vezetője elfogultsággal vádolta az ENSZ szíriai különmegbízottját, aki a tárgyalásokat vezeti. A várakozások szerint a konferencia vasárnap kezdődik.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×