Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább csattan a maszlag - a Nébih reagált

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint a csattanó maszlag valóban belekeveredhet a kölesbe és a hajdinába, de az ellenőrzéseknek köszönhetően eddig még senkinél nem okozott egészségkárosodást. Ezt Jordán László, a hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese mondta az InfoRádiónak.

"Létezik a jelenség, mert a csattanó maszlag magja olyan méretű, mint a köles és a hajdina, ezért fizikai módszerekkel nagyon nehéz eltávolítani belőle. Nem is erra kell törekedni, hanem arra, hogy már a termesztés folyamán gyommentesen tartsák a területet, elsősorban az ilyen veszélyes, nagy kockázatot jelentő gyommagoktól" - mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese az InfoRádiónak.

Hozzátette: erre minden lehetőség megvan, a megfelelő növényvédelmi technológia rendelkezésre áll, mindössze arra van szükség, hogy a termelők keressék a hozzáértő szakembereket, akik megfelelő szakértelemmel el tudják végezni a gyomirtásokat, ezzel megelőzhető a probléma.

"Létezik monitoring is, az elmúlt évben 20 ilyen vizsgálat történt. Mindennek az alapja egy európai uniós ajánlás, amely javasolja a tagállamoknak, hogy végezzenek monitoringot, a Nébih ezt fontosnak érezte és meg is tette" - hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Jordán László elmondta, hogy a mérések többsége kimutathatósági határ alatt volt. Akadt néhány olyan minta, amiben kimutatható alkaloida mennyiséget találtak, de ezek megrendeléses minták voltak, tehát a vállalkozó önellenőrzés keretében nézte meg, van-e benne alkaloida, és saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket.

"Nincsen arról tudomásunk, hogy ilyen szennyeződés egészségkárosodást okozott, ilyen jellegű bejelentés nem érkezett hozzánk" - mondta határozottan Jordán László.

Hozzáfűzte: az ellenőrzések kockázatbecslés alapján történnek, oda irányítják az ellenőrzéseket, ahol a legnagyobb kockázatot látják.

"Több tényezőt kell figyelembe venni, például a talajviszonyokat. Tudjuk, hogy a csattanó maszlag a mély termőrétegű, jó tápanyag ellátottságú talajokat kedveli és azt is tudjuk, hogy terjedőben van, tehát mindezeket figyelembe kell venni" - mondta Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese, aki a vásárlóknak azt tanácsolja, hogy megbízható helyről, ellenőrzött, legális forgalomból vásároljanak, ezzel tehetik a legtöbbet.

Hanganyag: Herczeg Zsolt