Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Giccsadó lesz Óbudán - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet szerint változatlan marad a házi segítségnyújtás keretében ellátottak száma idén. A Népszabadságból megtudhatják, hogy becsült adatok alapján 2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot a magyar élelmiszer-gazdaság szereplői által eltitkolt jövedelmek.

A Magyar Nemzet szerint változatlan marad a házi segítségnyújtás keretében ellátottak száma idén, mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem fogad be új kapacitást, az eddigi létszámon felül ellátottak után nem fizetnek állami normatívát. Az újság a szaktárca által nyilvánosságra hozott keretszámok alapján azt írta, nem bővíthetik a települések az időseknek otthonukban segítséget nyújtó falugondnoki, tanyagondnoki hálózatot, és a napi egyszeri meleg ételt biztosító szociális étkeztetést sem.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy becsült adatok alapján 2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot a magyar élelmiszer-gazdaság szereplői által eltitkolt jövedelmek. Ipari méreteket ölt az ágazatban az áfacsalás, a fekete- és szürkefoglalkoztatás. Az adórendszer a valós termelési adatok elhallgatására ösztönöz. A lap azt állítja, a helyzetet feltáró tanulmány publikálását a szaktára megtiltotta.

A Magyar Idők úgy tudja, hogy költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt eljárás indult az adóhivatalnál a két éve elhunyt Welsz Tamással és ismeretlen társaival kapcsolatban. A konkrét adóigazgatási eljárásokról nem árult el többet a hivatal. Állítólag az érintettek kapcsolatrendszereit is vizsgálják, az ügyben eddig gyanúsítottként senkit sem hallgattak meg, jelenleg is ismeretlen tettes ellen nyomoznak. A nyomozás határideje 2016. március 14-én jár le.

A Magyar Idők arról számolt be, hogy újabb robbanásszerű növekedésre lehet számítani az építőiparban az általános forgalmi adó csökkentése, illetve az adó-visszaigénylés miatt, de a kivitelezési oldalon komoly szakemberhiánnyal kell számolni, ami fékezőerőként hathat. A napilapnak nyilatkozó Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke azt mondta, az új intézkedések hatása csak 2017-től látszik majd igazán, mivel a beruházók nagy része egyelőre a megfelelő telek kiválasztásával, a terveztetéssel és az engedélyeztetéssel foglalkozik.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy giccsadót vezet be az óbudai önkormányzat. A kerület vezetése attól tart, hogy az építési engedélyezési eljárás eltörlése az építészeti minőség és a településkép romlását eredményezi. Az új települési adó bevezetésére vonatkozó javaslatot csütörtökön fogadta el a képviselő-testület.

A Magyar Nemzet szerint egyszerű trükkel, átsorolással érheti el a kormány, hogy a jelenleg a központi államigazgatásban dolgozók kevesebbet keressenek. Ha ugyanis a minisztériumi háttérintézményeknél dolgozók a megyei, netán a járási kormányhivatalok szervezetébe kerülnek, akkor úgy csökkenhet az illetményük, hogy közben kormánytisztviselők maradnak

A Portfolio szerint 2015 végén megjelentek, majd a múlt héten kiegészítésre kerültek az új, hazai pályázati időszak meghirdetett forrásai. Ezekkel szinte egy időben megjelentette az Európai Unió a kis- és középvállalkozások eredményességével foglalkozó időszakos kiadványát. Mindez a hazai célok és az eddigi eredmények összevetésére kínál remek lehetőséget.

A Napi.hu-n arról olvashatnak, hogy érezhető volt a trafikokban az Országos Dohányboltellátó indulásának hatása, a beérkező árukészlet akkorát nőtt, amekkorát még soha. Az ellátóval kezdetben a két legnagyobb gyártó nem kívánt szerződést kötni, mert nem tartottak korrektnek minden feltételt. Mivel a cég tavaly november elején indult, de november 17-ig még lehetett közvetlenül a gyártóktól is rendelni, sokan "betárazhattak". További részletek 9 óra után az Üzleti reggeliben.

A Pénzcentrum.hu összeállításából megtudhatják, egyre jobban bíznak a munkavállalók a munkahelyükben, különösen a nők bizakadók. Lakóhely szerinti megoszlásban a budapestiek körében kiugró volt a növekedés, míg az ország keleti régióiban visszaesés volt tapasztalható.

Hanganyag: Németh Zoltán