eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A migrációt nevezte az első számú európai közbiztonsági kérdésnek a kormányfő - a nap hírei

Új lendületet kell adni a magyar-román együttműködésnek - jelentette ki Bukarestben a külgazdasági és külügyminiszter. Magyarország kezdeményezte Pest megye önálló régióvá válását az Európai Bizottságnál.

A migrációt nevezte az első számú európai közbiztonsági kérdésnek a kormányfő. Orbán Viktor Szófiában Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel tartott tárgyalása után azt mondta: eddig a tagállamok gazdasági és kulturális kérdésként kezelték a migrációs válságot, pedig folyamatosan nő a terrorfenyegetettség és romlik a közbiztonság.

Új lendületet kell adni a magyar-román együttműködésnek - jelentette ki Bukarestben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter román kollégájával folytatott megbeszélése után hangsúlyozta: az Eximbank 370 millió eurós hitelkeretet nyit a két ország vállalatközi együttműködésének fejlesztésére. Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy meg kell védeni az Európai Unió külső határait, ha Görögország nem hajlandó teljesíteni a kötelezettségeit, akkor létre kell hozni egy másik védelmi vonalat Bulgária és Macedónia bevonásával.

Magyarország kezdeményezte Pest megye önálló régióvá válását az Európai Bizottságnál. A kormány múlt év végén határozott arról, hogy támogatja a közép-magyarországi régió kettéválasztását. Budapest és Pest megye 2018-tól két önálló tervezési-statisztikai régiót alkothat, amelynek köszönhetően a kevésbé fejlett Pest megye kedvezőbb feltételekkel juthat uniós forrásokhoz. A változás több mint 1,2 millió embert érint a térségben.

Közügynek tartja az alaptörvény módosítását a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila szerint ezért különleges jogrend esetén sem lehet kormányrendelettel vagy miniszteri rendelettel információs alapjogot érintő szabályt előírni. A hivatal azt is kezdeményezi, hogy az előírás pontosan rögzítse, hogy melyik állami szervezet jogosult a rendkívüli intézkedésre és mire terjed ki a hatásköre.

Jelentős banki részvétellel indult el a Magyar Nemzeti Bank kis- és közepes vállalati szektort támogató hitelprogramja. A jegybank egy év alatt 8-10 százalékos növekedést vár a szektorban. A hitelintézetek az ügyletekkel arra vállaltak kötelezettséget, hogy az idén több mint 150 milliárd forinttal emelik kölcsöneiket.

Elkezdte a kártalanítás kifizetését a Buda-Cash és a Hungária ügyfeleinek a Befektető-védelmi Alap. Napokon belül csaknem 4 ezren juthatnak hozzá pénzükhöz. Az érintett károsultak levélben kapnak értesítést a pontos összegről és a kifizetés helyéről. A Beva több mint 7 milliárd forint kártalanítási összeget utalt a kifizetést teljesítő takarékszövetkezeti fiókokba.

Nem természeti katasztrófa okozta a vörösiszap-ömlést - hangsúlyozta Varga Gábor a Veszprémi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője. A Veszprémi Törvényszék csütörtökön bűncselekmény hiányában első fokon felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját. Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke hangsúlyozta: a bíróság nem a Mal Zrt., hanem egyes személyek büntetőjogi felelősségét vizsgálta, így született meg a felmentő ítélet.

A magyar mezőgazdaság versenyképességének biztosításához szükség van a kutatás-fejlesztésre és az innovációra - jelentette ki a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor hozzátette: a magyar állam a rendelkezésre álló eszközökkel segítséget nyújt ahhoz, hogy a mezőgazdaságban megkezdődött fejlődés folytatódjon.

Decemberben 1,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A jelentés szerint a belföldi értékesítési árak 2,8, míg az exportértékesítési árak fél százalékkal mérséklődtek.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetését sürgette az MSZP oktatási kabinetjének vezetője. Hiller István volt oktatási miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában rossz iránynak nevezte az ágazat államosítását, ami szerinte rendszerszintű problémát és jelentős minőségromlást okozott. Hiller István elhibázottnak tartja az Oktatási Hivatal tervezett megszüntetését, és szükségesnek nevezte egy ágazati kerekasztal ismételt létrehozását.

Elkezdődtek a tárgyalások a szíriai békéről Genfben a damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzék között. Az ellenzéki részvétel sokáig bizonytalan volt. A szíriai konfliktusra kirobbanása óta többször is megpróbáltak diplomáciai úton megoldást találni, a törekvések azonban - elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa feletti nézeteltérések miatt - eddig zátonyra futottak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×