eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tarlós észrevehetetlen átállást ígér - a nap hírei

A főpolgármester szerint az utasok nem érzik majd meg az agglomerációs tömegközlekedés átalakítását. A miniszterelnök sajtófőnöke szerint nem amerikai nyomásra állt el a magyar kormány a Hóman-szobortól. Első fokon felmentette a vörösiszapper mind a 15 vádlottját a Veszprémi Törvényszék.

A főpolgármester szerint az utasok nem érzik majd meg az agglomerációs tömegközlekedés átalakítását. Tarlós István a Kossuth Rádióban azt mondta: a főváros-környéki közösségi közlekedés költségeit vállalja az állam, és bármilyen lassú is lesz az átalakítás, abból az utazóközönség semmit nem fog megérezni. Hozzátette: a lebonyolítás legapróbb technikai részleteinek befejezéséig a főváros változatlan formában ellátja a szolgáltatást. Szólt arról is, hogy Budapest településszerkezete messzemenőkig alkalmas az olimpiai játékok megrendezésére.

A miniszterelnök sajtófőnöke szerint nem amerikai nyomásra állt el a magyar kormány a Hóman-szobor felállításától. Havasi Bertalan közleményében arra reagált, hogy Barack Obama amerikai elnök a nemzetközi holokauszt-emléknapon a washingtoni izraeli nagykövetségen mondott beszédében azt mondta, hogy az amerikai kormány nyomására állította le a székesfehérvári Hóman-szobor megvalósítási tervét a magyar kormány. A sajtófőnök megerősítette, hogy volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, de ez inkább hátráltatta az ügy rendezését.

A politikai ciklus végéig nem 6 ezer, hanem legalább 100 ezer fővel csökkenhet a közszférában dolgozók száma - mondta a Miniszterelnökség miniszter-helyettese. Csepreghy Nándor az ATV szerda esti műsorában hozzátette: ez akkor valósulhat meg, ha a gazdasági növekedés a tervek szerint alakul. Az államtitkár szerint még semmi nem végleges, született egy lista, amelyen 73 intézmény szerepel, de hogy közülük melyik szűnik meg, vagy olvad be, még nincs eldöntve.

Tartós nyugalmat nem ígér az oktatásban az emberi erőforrások minisztere, de úgy véli: a pedagógusok adminisztrációja csökkenni fog. Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: legkésőbb szeptemberre már az iskolákban is érződik majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szervezeti struktúrájának átalakítása. Hozzátette: nyár végére elkészülhet egy olyan csomag, ami tartalmazza a korrekciókat. Arról is beszélt: még ebben a félévben döntés várható az új budai kórház helyszínéről. Azt mondta: márciusig kell elkészülnie Budapest és környéke ellátási kapacitástérképének, amely meghatározhatja, hogy hol lesz az új intézmény. Úgy vélte: a beruházásáról értelmetlen a János Kórház ügyének megoldása nélkül beszélni.

Parlamenti vitanapot kezdeményez az MSZP a közoktatás állapotáról a szakszervezetek kérésére. Hiller István, az ellenzéki párt oktatási kabinetjének vezetője a vitanap céljának nevezte, hogy átfogóan vizsgálja a pedagógusok által felvetett és a társadalom széles rétegeiben visszhangra talált problémákat, a gyermekek előmeneteli lehetőségeit, a pedagógusok munkakörülményeit.

Bűncselekmény hiányában első fokon felmentette a vörösiszapper mind a 15 vádlottját a Veszprémi Törvényszék. Az ügyészség az érintetteket halált okozó gondatlan közveszélyokozással, környezet- és természetkárosítással, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolta. A bíróság szerint az ipari katasztrófát az okozta, hogy a meglazult altalaj miatt tönkrement a vörösiszaptároló töltése. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlött lúgos vörösiszap három települést árasztott el. A katasztrófa tíz ember életét követelte, és százak veszítették el az otthonukat, ingóságukat.

Felháborítónak nevezte a vörösiszapperben született felmentő ítéletet a katasztrófa körülményeinek vizsgálatára létrehozott korábbi parlamenti bizottság jobbikos elnöke. Kepli Lajos elmondta, a vizsgálóbizottság jelentése szerint a Mal Zrt. első számú vezetői az egyértelmű felelősei a katasztrófának. A Fidesz-KDNP parlamenti frakciója megdöbbentőnek tartja az ítéletet. Az LMP jogszabályváltozást és felelősségre vonást sürget.

Elkezdte a Déli pályaudvar melletti ötemeletes üzemi- és irodaépület kőlapjainak bontását a MÁV. A közlemény szerint a 40 éves burkolat több szakértői vélemény szerint balesetveszélyessé válhat az utcán közlekedőkre. Az ipari alpinisták várhatóan két hónap alatt végeznek a 410 méter hosszú homlokzattal, ez idő alatt a gyalogosokat védőtető és mobilkerítés óvja.

A magyar emberek biztonságát tartja a legfontosabbnak a honvédelmi miniszter. Simicskó István a Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezlete után kiemelte: a kiválóan felkészített magyar katonák bebizonyították, hogy képesek a határok megvédésre, az emberek biztonságának garantálására. Hangsúlyozta: alkalmazkodni kell az új biztonsági kihívásokhoz. Benkő Tibor vezérkari főnök a toborzást, a megtartást és a képességfejlesztést nevezte 2016 legfontosabb feladatainak.

A NATO-országok többségében emelkednek a védelmi kiadások, habár a szövetség katonai költségvetésének még mindig az Egyesült Államok adja csaknem a háromnegyedét - közölte a szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg évértékelő sajtótájékoztatóján elmondta: a 28 tagállam közül 16-ban nőttek a védelmi kiadások. Emlékeztetett, hogy a NATO-tagok korábban vállalták, hogy hazai össztermékük legalább 2 százalékát fogják védelmi kiadásokra fordítani. Ezt tavaly az Egyesült Államok, Észtország, Görögország, Lengyelország és Nagy-Britannia teljesítette.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×