Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ilyen eredményeket hozott az elsiratott gimnáziumi felvételi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szülők és a diákok körében is éles reakciókat váltottak ki az idei középiskolai felvételik feladatsorai. A január 16-án megtartott írásbelik után síró tanulók és felháborodott szülők töltötték meg a közösségi oldalakat, számos sajtóhír is megjelent a témában. Az eredményeket a legtöbb gimnázium csütörtökön tette közzé, az InfoRádió utánanézett, hogyan birkóztak meg a magyar diákok az emberfelettinek titulált feladatsorokkal.

Nem mindegyik középiskola honlapján olvashatók az eredmények, de némelyik gimnázium közreadta a pontszámokat, vagy az átlagos eredményt.

Az Eötvös József Gimnázium honlapján a felvételizők egyéni eredményei egyesével megnézhetők, a jelöltek oktatási azonosítószáma alapján. Ebben a nagy hírű fővárosi intézményben minden bizonnyal az átlagosnál jobb tanulmányi eredményeket produkáló tanulók próbáltak szerencsét, az ő átlagpontjaik így alakultak 2016-ban, a 6 osztályos képzésre jelentkezők esetében: magyar nyelv 36,2; matematika 27,36.

Az Eötvöst megcélzók eredményei alapján elmondható, hogy az idei matematika feladatsor valóban komoly kihívás elé ültette a tanulókat, hiszen 38-39 pontnál jobb eredményt igen kevesen értek el. Sok diáknak azért nem kell búslakodnia, mert a 30 pont körüli tisztes helytállást a többség teljesítette. (A megszerezhető maximális eredmény 50-50 pont.)

A magyar vizsgára jobban sikerült a felkészülés, itt sokan átlépték, vagy legalábbis megközelítették a 40 pontos "álomhatárt".

A szintén a "szuperhelyek" között nyilvántartott Apáczai Csere János Gimnáziumban felvételit író nyolcadikosok 39,33 átlagpontot teljesítettek magyarból, matematikából 31,75 pontot. A hatodikosok átlaga itt 34,43 és 26,07 pont.

A budapesti Babits Mihály Gimnázium egyéni pontokat nem közöl, de honlapján elérhetővé tette az átlagos eredményeket. Az ide pályázó nyolcadikosok matematikából 23,3 pontos átlagot produkáltak, magyarból 33,5 pont az átlagos eredmény. Matekból senki sem lépte át a nyolcadikosok közül a 40 pontos határt, de a felvételizők mintegy fele 29 és 39 pont közötti eredményt ért el, ami azért sírásra semmiképpen sem ad okot.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) is közzétette az iskolára vonatkozó eredményeket. Az ottani átlag az országos átlaggal azonos vagy annál néhány ponttal magasabb szokott lenni: idén a hatodikosok magyarból 32,8; matekból pedig 23,3 pontot értek el. A nyolcadikos diákok átlageredménye pedig 32,5, illetve 24 pont volt.

Tavaly az országos átlag a nyolcadikosoknál magyarból 29,7, matekból pedig 23 pont volt. A hatodikosok magyarból 31,6, matekból 23,3 pontot értek el - olvasható az AKG honlapján.