Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lassíthatja a döntéseket, ha államosítják az egészségügyi szerveket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lassabb döntések, növekvő bürokrácia - az InfoRádió által megkérdezett szakemberek szerint ezzel jár majd, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára - a rendszerváltás előtti időszakhoz hasonlóan - politikai vezetés alá kerülne egyebek mellett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az ÁNTSZ.

Visszafordulhat az egészségügyi hatóságok történetének kereke - fogalmazott az InfoRádiónak nyilatkozó egészségügyi szakjogász. Kovácsy Zsombor emlékeztetett: a rendszerváltozás után kerültek el a minisztériumtól a szakhatóságok, hogy azok szigorúan szakmai működtetése garantált legyen.

"Ha minden egy kézben összpontosul, és egyébként az utóbbi években már ugyanaz az államtitkár irányítja az OEP-et, az ÁNTSZ-t, a Gyemszi-t, most ÁEEK-t. Most pedig, ha minisztériumba szervezzük ezeket az intézményeket, akkor teljesen egységesen, a különböző érdekek artikulációjának a tényleges lehetősége nélkül fog folyni az egészségügyi hatósági és felügyeleti munka" - fogalmazott az egészségügyi szakjogász.

Kovácsy Zsombor hozzátette: hosszú évek tapasztalat mutatja, hogy a politika előszeretettel szól bele háttérintézmények működésébe, eddig viszont a vezetők ellentmondhattak az ilyen jellegű kéréseknek.

"Ha a saját főnöke lesz a politikus, akkor nem nagyon tud mit tenni, hiszen utasítás alapján kell eljárni. És félő, hogy majd a politikus mondja meg, hogy melyik kórházba mehetnek ellenőrizni, és melyik kórház területét kellene inkább békén hagyni" - mondta Kovácsy Zsombor.

Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgató-helyettese úgy véli: a tervezett átalakítás csak növeli a bürokráciát.

"Ráadásul itt egy jól összeszokott gárda van. Ha ezeket lefejezik, és az emberek 20 százalékát elküldik, és ráadásul berakják az Emmi alá - akár egy önálló főosztály vagy akár egy helyettes államtitkársági szintre -azt jelenti, hogy a döntések útja meghosszabbodik, a bürokrácia kiteljesedik" - fogalmazott az igazgató-helyettes.

Az egészségügyi közgazdász is felvetette, hogy ha az OEP és a Nyugdíjfolyósítási Igazgatóság minisztériumi irányítás alá kerül, joggal tarthatunk a szervezetek átpolitizálásától.

Hanganyag: Seres Gerda