Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így védekezzünk a Zika-vírus ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zika-vírust azonosítottak több európai országban is, de Magyarországon még nem jelent meg. A betegséget terjesztő vírusról Dánielsz Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi főosztályának vezetője beszélt az InfoRádiónak.

"A Zika-vírus, amely korábban Ázsiában és Afrikában fordult elő, a múlt évben egyre nagyobb területeken fertőzi meg az embereket Dél-Amerikában. Mivel egyre nagyobb területeket érint a járvány, ezért egyre nagyobb az esélye annak, hogy egy európai turista az adott területen megfertőződjön. Már regisztráltak a német, holland és finn egészségügyi hatóságok is megbetegedett turistát, aki fertőzött területről tért vissza" - mondta Dánielsz Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi főosztályának vezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: ez egy vírus okozta megbetegedés, amely lázzal, kiütéssel jár. Nagyon gyakran előfordul izomfájdalom és ízületi fájdalom is. A fertőzöttek jó részénél nem alakul ki semmiféle tünet, de ha kialakulnak a tünetek, a betegség körülbelül egy hét alatt magától meggyógyul. Magyarországon nem ismert, hogy bárkinél is előfordult volna, turistáknál sem azonosítottuk, akik az adott területen jártak, Magyarországra még nem hoztak be Zika-vírus fertőzést.

"A Zika-vírus fertőzés csak trópusi területen fordul elő, tehát ha a beteg anamnézisében ilyen utazás szerepel, akkor ennek megfelelően kezdik vizsgálni. Nemcsak Zika-vírus lehet, hanem dengiláz vagy chikungunya, amely szintén hasonló tünetekkel jár. Amennyiben ez felmerül, akkor fel tudják venni a kapcsolatot a járványügyi kollégákkal és meg lehet szervezni a vérből történő igazolását és kizárását bármelyik fertőzésnek" - fogalmazott a járványügyi főosztályvezető.

Mint mondta, nagyon fontos, hogy aki Dél-Amerikába utazik, tudjon erről a fertőzésről. Nincs ellene semmilyen védőoltás vagy speciális eljárás, ezért ennek megfelelően szúnyogcsípés ellen kezd védekezni.

"Fontos hogy a Zika-vírust terjesztő szúnyogok nappal is szeretnek szállni, ezért olyan ruházatot kell viselni, hogy a szúnyog ne férhessen hozzá az emberi bőrhöz" - hangsúlyozta Dánielsz Ágnes.

A Zika-vírus a várandós hölgyekre veszélyes igazán, hiszen a gyermek születési rendellenességét okozhatja. Ezért nagyon fontos, hogy utazás előtt az orvossal és az utazási irodával konzultáljanak és ez alapján döntsék el, vállalják-e az utazást, és ha igen, milyen módon.

Hanganyag: Kálló Izabella