eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A holokauszt áldozataira emlékeznek

Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. 1945-ben ezen a napon, vagyis január 27-én szabadult fel az auschwitzi haláltábor.

Csellójátéka, vagyis a zene mentette meg Ani Lasker életét, aki 16 évesen került az auschwitzi haláltáborba. A hitleri Németországban a zsidók megsemmisítésének programjáról, vagyis a "végső megoldásról" 1942-ben döntöttek. A nácik célja az volt, hogy kiirtsák a teljes, 11 milliós európai zsidóságot.

Az auschwitzi tábort a németek 1940-ben, Lengyelország lerohanása után állították fel. A kezdetben munkatáborként is működő láger bejárata felett egy tábla hirdette, hogy "A munka szabaddá tesz."

Itt és a közeli Birkenauban építették fel az első gázkamrákat, amelyeket először 1941-ben használtak. A tömeges megsemmisítés 1943-ban kezdődött: ettől az évtől a deportáltak többsége már számot sem kapott, 10-ből 7 ember - nők, idősek, gyerekek - útja egyenesen a gázkamrákba vezetett.

A tábor felszabadításának 70. évfordulóján 300 túlélő emlékezett.

A Vörös Hadsereg közeledtének hírére a németek január elején felrobbantották a birkenaui gázkamrákat, a foglyok zömét legyilkolták, aki még tudott járni, azt gyalogmenetben nyugatra indították.

Becslések szerint több mint millióra tehető csak azok száma, akiket Auschwitz-Birkenauban gyilkoltak meg, 430 ezren közülük magyarok voltak.

A holokausztnak 5-6 millió zsidó áldozata volt, de a haláltáborokban csaknem 200 ezer, a német által más okokból alacsonyabb rendűnek nyilvánított embert - romákat, testi- és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat és kommunistákat - öltek meg.

Hanganyag: Sipos Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×