A holokauszt áldozataira emlékeznek

Infostart
2016. január 27. 10:48
Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. 1945-ben ezen a napon, vagyis január 27-én szabadult fel az auschwitzi haláltábor.

Csellójátéka, vagyis a zene mentette meg Ani Lasker életét, aki 16 évesen került az auschwitzi haláltáborba. A hitleri Németországban a zsidók megsemmisítésének programjáról, vagyis a "végső megoldásról" 1942-ben döntöttek. A nácik célja az volt, hogy kiirtsák a teljes, 11 milliós európai zsidóságot.

Az auschwitzi tábort a németek 1940-ben, Lengyelország lerohanása után állították fel. A kezdetben munkatáborként is működő láger bejárata felett egy tábla hirdette, hogy "A munka szabaddá tesz."

Itt és a közeli Birkenauban építették fel az első gázkamrákat, amelyeket először 1941-ben használtak. A tömeges megsemmisítés 1943-ban kezdődött: ettől az évtől a deportáltak többsége már számot sem kapott, 10-ből 7 ember - nők, idősek, gyerekek - útja egyenesen a gázkamrákba vezetett.

A tábor felszabadításának 70. évfordulóján 300 túlélő emlékezett.

A Vörös Hadsereg közeledtének hírére a németek január elején felrobbantották a birkenaui gázkamrákat, a foglyok zömét legyilkolták, aki még tudott járni, azt gyalogmenetben nyugatra indították.

Becslések szerint több mint millióra tehető csak azok száma, akiket Auschwitz-Birkenauban gyilkoltak meg, 430 ezren közülük magyarok voltak.

A holokausztnak 5-6 millió zsidó áldozata volt, de a haláltáborokban csaknem 200 ezer, a német által más okokból alacsonyabb rendűnek nyilvánított embert - romákat, testi- és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat és kommunistákat - öltek meg.

Hanganyag: Sipos Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást