eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fiatalok vállalkozóvá válását segítő program indult

Elindult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program a közép-magyarországi régióban az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében - jelentette be Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a keddi budapesti nyitórendezvényen.

A Vállalkozz itthon, fiatal! elnevezésű projekt célja új egyéni vagy mikrovállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemléletű 25 év alatti fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására, valamint pénzügyi támogatás nyújtása a vállalkozás induló költségeihez.

A program keretében a fiatalok képzést, illetve szakmai tanácsadást kapnak üzleti tervük összeállításához, az elfogadott tervvel rendelkezők pedig 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak - ismertette az államtitkár.

Cseresnyés Péter felidézte, hogy a fiatalok foglalkoztatásának növelése és munkanélküliségi rátájuk csökkentése érdekében az Európai Unió 2013-ban létrehozta az Ifjúsági Garancia Rendszert, amely különböző eszközökkel támogatja a fiatalok munkába állását, és amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Tavaly elindult az aktív munkaerőpiaci program; a projektet megvalósító kormányhivataloknak és járási hivataloknak 2017 végéig legalább 40 ezer fiatalnak kell garanciát biztosítaniuk, azaz bértámogatással segíteni elhelyezkedésüket vállalkozásoknál, vagy biztosítani számukra piacképes szakképesítés megszerzését. A hároméves program első évének végéig a kitűzött cél több mint fele teljesült, 23 ezer fiatal számára biztosították a garanciát - emelte ki az államtitkár.

Az Ifjúsági Garancia Rendszer része a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program, valamint az idei év első félévében meghirdetendő gyakornoki program is. Ez utóbbi keretében azok a kis- és középvállalkozások kaphatnak majd támogatást, amelyek vállalják, hogy 25 év alatti, szakképesítéssel rendelkező pályakezdőt alkalmaznak.

Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója a rendezvényen elmondta, a Vállalkozz itthon, fiatal! program első részében felkészítik a 18-25 éves, a felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 25-30 éves fiatalokat üzleti tervük elkészítésére. A második komponens keretében juthatnak a 3 millió forintos tőkéhez, 10 százalékos önrész mellett.

Az ügyvezető igazgató ismertette, az előző program során 3500 fiatal szeretett volna bekapcsolódni csak a központi régióban. A kiválasztási eljárások után közülük 347-en kerültek be a képzésbe, és végül csaknem 200 vállalkozás jutott pénzügyi támogatáshoz a közép-magyarországi régióban.

A jelenlegi program során a központi régióban mintegy kétezer fiatal jelentkezését várják, 500 jelentkezőnek szeretnék biztosítani a bekapcsolódás lehetőségét a képzési programba, és legalább 330-an kaphatnák meg a pénzügyi támogatást; a rendelkezésre álló keret itt 1 milliárd forint - közölte Pákozdi Szabolcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×