Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az olimpia is téma lesz a Fővárosi Közgyűlés ülésén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az agglomerációs közlekedés kérdéseit és a forrásmegosztást is tárgyalhatják a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén, amelyen minden bizonnyal szó lesz a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról is.

Az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatásokkal kapcsolatos egyes kérdések kezeléséről szóló javaslatot csak később bocsátják a képviselők rendelkezésre.

A fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendelettervezet is tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés. A január elsejétől hatályos törvény rögzíti, hogy a megosztott bevételekből a Fővárosi Önkormányzat része a korábbi 51-ről 52,5 százalékra nő, míg a kerületek részesedése 49-ről 47,5 százalékra csökken.

A főváros az 52,5 százalékból az ehhez szükséges összeget köteles az adott évben a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására fordítani. A törvényi szabályozás következtében a kerületi önkormányzatokat összesen 108,9 milliárd forint, míg a fővárosi önkormányzatot 120,4 milliárd forint illeti meg a tervek szerint 2016-ban. A rendelet az elfogadása esetén január 31-én lép majd hatályba.

Az ülésen dönthetnek a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszín-kiválasztási javaslatáról. Az előzetes vizsgálatok szerint Budapest településszerkezete alkalmas a játékok megrendezésére, a tervezett olimpiai helyszíneken biztosíthatók, a - hangsúlyozottan nem csak az olimpia miatt - szükséges fejlesztések a városszerkezet hiányzó elemeit pótolni tudják.

A tervezett olimpiai helyszínek két térségből állhatnak. A Duna térség az Olimpiai parkból, vagyis a Kvassay-zsilip környékéből, a Margitszigetből és az Óbudai-szigetből áll. Az úgynevezett városfejlesztési térséget pedig a Hősök tere, a Puskás Ferenc Stadion, a Vásárközpont és a Népliget alkotja.

A Kvassay-zsilip környékén épülne fel az atlétikai stadion, az olimpiai falu és több más versenyhelyszín is. A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyhatja azt a garancialevelet is, amelyben a főpolgármester - a testület felhatalmazása alapján - a főváros nevében támogathatja a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot.

Az ülésen mintegy negyven előterjesztést tárgyalhatnak meg. A többi között dönthetnek arról, hogy állami tulajdonba adják a Fiumei úti temetőhöz tartozó, jelenleg a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. tulajdonában lévő ingatlanokat, valamint a Kegyeleti Múzeum Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjteményében őrzött kulturális javakat.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ