Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megteltek a menedékhelyek a hétvégén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt hétvégén emelkedett a hajléktalan embereknek fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága, volt olyan éjszaka, hogy néhány régióban - az észak-magyarországiban és a dél-dunántúliban - minden férőhely betelt - közölte a Menhely Alapítvány hétfőn az MTI megkeresésére.

A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el a rászorulókat.

Az alapítvány tájékoztatása szerint vasárnapra kicsit enyhült a helyzet, a hajléktalan embereknek működtetett éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a fővárosban 94, országosan 93 százalékos volt.

Az alapítvány diszpécserszolgálata a 24 órában működő krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki a nehéz helyzetben lévő emberekhez. Segítenek az elhelyezésükben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem akarnak bemenni a szállások egyikébe.

Ezekben a hideg időszakokban a szolgálathoz naponta átlagosan 30 hívás érkezik utcán élő emberekről, legtöbb alkalommal, 72-szer, január 4-én riasztották a szolgálatot.

A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1800 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

Az alapítvány azt kéri mindenkitől, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében ismert magányos, emberekre, hiszen ilyenkor ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak.