eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ma ne csússzunk el, holnaptól jobb lesz!

Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert magas Budapesten a levegő szállópor tartalma - mondta az InfoRádióban Beregszászi Tímea, az Országos Közegészségügyi Központ Levegőhigiénés Osztályának vezetője. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, a csapadék, a köd és az érkező enyhébb idő javítja a légszennyezési értékeket, kedden már jóval kevesebb helyen kell csapadékra számítani, mint ma.

Budapesten a levegő védelméről szóló kormányrendelet értelmében el kellett rendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ezt akkor kell megtenni, ha két egymást követő napon a kisméretű részecske (PM10) huszonnégy órás átlagkoncentrációja meghaladja 75 mikrogramm/köbmétert legalább három mérőállomáson és a meteorológiai előrejelzés alapján nem várható javulás az időjárásban - ismertette az Országos Közegészségügyi Központ Levegőhigiénés Osztályának vezetője.

Beregszászi Tímea kifejtette, hogy erre a légszennyező anyagra az jellemző, hogy főleg ősszel, télen, szélcsendben, alacsony légmozgás esetén jelenik meg. Néhány esetben inverziós helyzet alakul ki, tehát a magassággal nem csökken, hanem nő a hőmérséklet és egy záróréteg alakul ki, nem tud kicserélődni, felhígulni a levegő. A PM10 kialakulásában a szilárd tüzelőanyagok égetése, tehát a téli időszakban jellemző fűtés is szerepet játszik. A részecskék több napig jelen vannak a levegőben, ezért ha csapadékosabb is az időjárás, idő kell, amíg kitisztul.

Arról, hogy kire hat leginkább a szálló por magas koncentrációja, az Országos Közegészségügyi Központ Levegőhigiénés Osztályának vezetője elmondta, hogy a szív-, érrendszeri, valamint légzőszervi betegségben szenvedők, az idősek és a gyerekek életét nehezíti leginkább a szennyezettség. Veszélyeztetettek a kismamák is.

Budapesten és másik öt városban már az egészségtelen kategóriát is elérte a légszennyezettség mértéke, tehát az egészséges embereken jelentkezhetnek tünetek: szemviszketés, orrviszketés, köhögés, nehézlégzés, valamilyen felső-légúti megbetegedés.

Beregszászi Tímea azt tanácsolja, lehetőség szerint kevés időt töltsünk a szabadban, az egészséges emberek se végezzenek kinti nehéz fizikai munkát és sporttevékenységet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban elmondta, hogy a csapadék, a köd és az érkező enyhébb idő javítja a légszennyezési értékeket. Jenki Szilvia hozzátette: a délelőtti havazást sok helyen ónos eső válthatja fel, kedden már jóval kevesebb helyen kell csapadékra számítani, mint ma.

"A PM10 koncentrációjának napi átlaga sokfelé a tájékoztatási határérték felett alakul, de az időszakos csapadék hatására mennyisége a nap folyamán jó eséllyel fokozatos csökkenést mutat. Keddre virradóra sokfelé köd képződik, ez további kismértékű javulást okozhat a levegő minőségében, de azért a szálló por koncentrációja még holnap is több helyütt az egészségügyi határérték fölött marad kissé. A következő napokban további lassú javulás valószínű, mivel gyakran megélénkül, időnként meg is erősödik majd a dél-nyugati, később a nyugati, észak-nyugati szél" - jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

"Eleinte sokfelé okoz csapadékot egy kelet felé vonuló melegfront, a nyugati megyékben már inkább eső, a középső országrészben eleinte eső, ónos eső, havas eső, havazás is várható. Az észak-keleti tájakon zömében havazás várható. Az éjszakai órákban, ahogy nyugat felől érkezik az enyhébb levegő, keleten a havazást egyre inkább ónos eső, havas eső váltja fel. Kedden az észak-keleti tájakon már inkább eső, ónos eső eshet, de jóval kevesebb helyen várható csapadék, mint ma" - mondta Jenki Szilvia.

Budapesten hétfőn és éjszaka is számítani kell ónos esőre, a kezdeti havazást válthatja fel, kedden napközben számottevő csapadék már nem várható.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×