A második leggyakoribb daganatos megbetegedés a fiatal nők körében

Infostart
2016. január 25. 10:57
Vasárnap kezdődött és szombatig tart az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Az InfoRádió Járay Balázs patológust kérdezte.

Járay Balázs patológus szerint túl kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre Magyarországon. A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezte az InfoRádió, hogy most van Európában a méhnyakrák-megelőzési hét, amely szombaton ér véget.

Magyarországon a szűrendő nők mindössze húsz-harminc százalékát vizsgálják meg az állami ellátórendszerben, és becslések szerint a magánorvosoknál megjelentekkel együtt is csupán negyven-negyvenöt százalékos ez az arány - mondta Járay Balázs. Hozzátette: a szűréstől akkor várható jelentős eredmény, ha a célcsoport hetven-nyolcvan százaléka részt vesz rajta.

"A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 évesnél fiatalabb nők körében. Magyarországon évente 450 nő hal meg e betegség következtében, ők főként fiatal, harmincas éveikben járó anyák. Az idejében felismert betegség ugyanakkor teljes mértékben gyógyítható, ezért fontos, hogy növekedjen a szűrési hajlandóság" - emelte ki Járay Balázs.

Hanganyag: Fehér Anna Magda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást