Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már síszezon van a sípályákon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Beindult a síszezon, a környező országokban szinte az összes pálya üzemel, de Magyarországon is egyre több sítelepen fogadják a sportolni vágyókat - mondta az InfoRádiónak Wesselényi Andrea, a sielok.hu főszerkesztője.

A szezon eddigi legjobb hava van a magyar sípályákon. Nyitva van, lesz és teljes hosszban üzemelnek a hétvégén is Eplény, Kékestető, Mátraszentistván, Sátoraljaújhely, valamint Visegrád sípályái, és kitűnő feltételek mellett lehet csúszni - közölte Wesselényi Andrea.

Hozzátette: sajnos nem üzemel a Nagy Hideg-hegy, Bánkút, Pécs illetve Dobogókő sípályái - itt még kevés a hó ahhoz, hogy síelni lehessen.

Ausztriával kapcsolatban elmondta: a kollégáim semmilyen fennakadást nem tapasztaltak az osztrák határon, normál menetidővel ki tudtak érni, odakint pedig ragyogó hó és napsütés várta őket. Murauban 30-50 centi, a Semmeringen 50 centis, Stuhlecken 65 centis, Hochkaron 90 centiméteres hóról kaptunk jelentést. Nyugatabbra Saalbach térségén már méteres fölötti havat mértek, ott például mind a 70 sílift üzemel, abszolút főszezon van már a sípályákon - mondta.

Gyakorlatilag a francia sípályák 80-90 százaléka üzemel. A jellemző hóvastagság egy méter, vagy afeletti. Olaszországban hasonlóan általában 80-90-100 centi hó van a pályákon - legalábbis a felső részeken. A sípályák és a sífelvonók 80-90 százaléka üzemel - ismertette a sielok.hu főszerkesztője.

Szlovéniában sajnos továbbra sem javult jelentősen a helyzet, a pályáknak egyharmada-kétharmada üzemel. Mariborban csak 10-30 centiméter és Roglán 40-60 centiméteres havat jelentettek - tette hozzá.

Szlovákiában a Tátra-Lomnici sípályák a nyereg alatt mind üzemelnek, innen 60 centiméteres havat jelentettek. Ez kevesebb, mint ami ilyenkor szokásos, de arra bőven elég, hogy a pályák menjenek - mondta Wesselényi Andrea.

Hanganyag: Gödöllei Anna